Правим всичко необходимо и имаме добра основа чрез португалското предложение да намерим решение с България. Това заяви македонският премиер Зоран Заев, цитиран от БГНЕС.

Той посочи, че очаква покана от българския премиер Стефан Янев.

По негови думи португалското председателство е изненадало положително с разработеното креативно предложение за разрешаване на спора.

Според македонския премиер то е в съответствие с практиката на Европейския съюз и "наистина може да бъде решение".

За диалог се обявиха Стефан Янев и Зоран Заев

За диалог се обявиха Стефан Янев и Зоран Заев

В първия си телефонен разговор след назначаването на Янев на поста

Заев призова цялото внимание през оставащите 20 дни до Съвета на ЕС да бъде посветено на този въпрос и ако има успешно развитие, първото междуправителствено заседание може да се проведе още на 23 юни.

Той призова ЕС, включително и България, да изпълнят своите ангажименти.

Македонският премиер изтъкна, че е готов да замине за София и да помоли прагматично за решение, със съзнанието, че никой не иска "да стъпче" македонския език и идентичност.

"Политиката, която водим в момента, зачита изцяло нашата история като отправна точка за гарантиране на настоящето и бъдещето. За това молим - за европейско поведение. Искаме европейско отношение от всички наши съседи", категоричен бе той.

Заев се надява България да се погрижи за своя "първи западен съсед"

Заев се надява България да се погрижи за своя "първи западен съсед"

Македонският премиер очаква новият български кабинет да придвижи РСМ към ЕС

Заев изрази съжаление, че в момента в България има служебно, а не политическо правителство, което да поеме отговорност. По тази причина той обясни, че е резервиран и не знае дали ще има решение, но трябвало да се работи.

Заев подчерта, че компромисът е всяка страна да има право на своя позиция и да остави времето да реши.

"Компромисът е пътна карта, където всеки ще поеме отговорността си по сектори. Ние с жп. линията до България, а те до граничния пункт Клепало. Това е компромисът. Не преговаряме за македонския език и за македонския народ", за пореден път подчерта македонският премиер.

Припомняме, преди седмица Португалия предложи европейски историци да се включат в смесената българо-македонска комисия. Тогава обаче Румен Радев отсече, че не се нуждаем от посредници, тъй като никой не познава по-добре нашата история от самите нас.

По време на днешното посещение на португалския президент у нас той увери Румен Радев, че Португалия ще съдейства по всеки възможен канал за възстановяването на конструктивния фиалог между София и Скопие.

Президентът на Португалия отчете пред Радев сложността на Западните Балкани

Президентът на Португалия отчете пред Радев сложността на Западните Балкани

Лисабон обеща съдействие за възстановяването на диалога между София и Скопие