Премиерът Стефан Янев е провел днес телефонен разговор с македонския си колега Зоран Заев. Това съобщиха от правителствената пресслужба.  Заев е честитил на българския премиер назначаването му на поста и му е пожелал ползотворна и успешна работа.

Двамата премиери обсъдиха теми от общ двустранен интерес, като акцентираха върху необходимостта от полагане на усилия за по-ефективен политически диалог.

Припомняме, че по-рано днес, Заев заяви пред македонските медии, че аргументите на Европейския съюз са на страната на Скопие, а наличието на служебно правителство в България подсказва, че през юни ще бъде взето решение за начало на преговори.

Той изрази мнение, че президентът Румен Радев, който е европейски лидер, може да направи позитивна крачка, която ще даде шанс на приятелството между двете страни да се развива.

Заев бе категоричен, че никога не е накърнявал държавните и национални интереси на РСМ. Червените линии обаче оставали македонският език и идентичност.

Заев: Несериозно е да се отказваме от договора с България, ЕС е на страната на Скопие

Заев: Несериозно е да се отказваме от договора с България, ЕС е на страната на Скопие

Македонският премиер очаква през юни решение за началото на преговори с ЕС

Относно предложението на опозиционната партия ВМРО - ДПМНЕ Договорът за добросъседство с България да се напусне едностранно и да се подпише нов с повече международни гаранции, македонският премиер заяви, че е несериозно държавата да се откаже от договор, който вече е започнал да се прилага.

2020 г. мина под знака на спора между София и Скопие заради нежеланието на РСМ да спазва Договора за приятелство и добросъседство, през 2017 г.

На 17 ноември България представи своята позиция за започване на преговори с Р С. Македония - подкрепяме Албания за ЕС, но не и Македония.

Скопие блокира дейността на Смесената българо-македонска историческа комисия, която трябва да разгледа спорните въпроси в общата история на двете страни.

Заев се надява България да се погрижи за своя "първи западен съсед"

Заев се надява България да се погрижи за своя "първи западен съсед"

Македонският премиер очаква новият български кабинет да придвижи РСМ към ЕС