Левицата в БСП настоява за критичен анализ на изборните резултати и проявилите се тенденции в местните избори.
Решението е - радикална промяна на социалната политика, разширяване на демократичното участие на гражданите в политиката и подкрепа на авторитетни личности, които да възвърнат доверието в партията, заяви Янаки Стоилов.

Той предупреди, че ако тези действия не бъдат предприети сега и при подготовката на Конгреса на партията, загубата на следващите парламентарни избори е предизвестена.
Той каза, че от гледна точка на общественото влияние БСП губи статута си на първа политическа сила, изпреварена ог ГЕРБ.

В два поредни избора тази година електоралното влияние на БСП е сведено до половин милион избиратели, аргументира се Стоилов.
Левицата в БСП предупреждава, че тенденцията на спад на общественото влияние ще се задълбочи и за пореден път апелира за лява социална политика.

Стоилов поясни, че в основата на тази политика трябва да са ограничаването на бедността и корупцията, модернизацията, подобряване на образованието и здравеопазването.
Той изтъкна, че в столицита БСП получи най-ниския си резултат от началото на прехода и посочи като причина липсата на последователна лява политика, кадровия клиентелизъм в ръководството и издигането на кандидати, които не могат да мотивират повече избиратели за подкрепа.

Представителят на младежката лява фракция в БСП Александър Смаучевски обяви, че младите леви в столицата категорично настояват за ново ръководство на софийската организация на БСП. Той обяви, че от 300 000 млади хора с право на глас в столицата за БСП са гласували не повече от 2000, което е атестат за влиянието на столичната организация.

Представители на различни райони изтъкнаха лошите резултати на БСП на местните избори и необходимостта от съществени промени, включително кадрови.