Двустранното сътрудничество между България и Русия обсъдиха вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева и външния министър на Русия Сергей Лавров. Това стана в телефонен разговор, съобщиха от МВнР.

Двамата разговаряха за сътрудничество в условията на пандемия с коронавирус и глобалния отговор срещу разпространението на COVID-19. 

Енергетиката - тема номер едно за Захариева и Лавров

Енергетиката - тема номер едно за Захариева и Лавров

Визитата на външния ни министър в Русия приключва днес

Двамата министри се договориха по дипломатически път да бъде разменен един от планираните за подписване по време на визитата на Сергей Лавров документи - протокол за размяна на ратификационни документи на Протокола за изменение на Договора за социална сигурност между България и Русия.

За днес - 27 април бе планирана визита на Сергей Лавров в България, но тя бе отложена заради кризата с коронавируса. Захариева се надява, че Сергей Лавров ще посети България до края на годината. Руският външен министър също се надява визитата да се осъществи. 

Лавров и Захариева са недоволни от ниския стокообмен между Русия и България

Лавров и Захариева са недоволни от ниския стокообмен между Русия и България

На първата среща надежда за енергийни и транспортни проекти

"Ситуацията в света е нова. Страните са на различен етап като някои още не са стигнали до пика на кризата, но за нейното решаване трябва да има координиран подход. Сега мултилатерализмът е нужен повече от всякога, защото за вируса няма граници и етноси. Всички страни по света трябва да работим в по-близко сътрудничество", каза Екатерина Захариева.

Припомняйки си визитата на Екатерина Захариева в Москва на 21 октомври 2019 г. тя каза, че е постигнато много в развитието на двустранните отношения. "Въпреки кризата, проектите, които са важни и за двете страни, се развиват добре. "Балкански поток" се реализира по график. Планираме да го приключим до края на годината", каза Екатерина Захариева.

Политическият диалог между двете ни страни се развива много позитивно, отговори руският външен министър. "Сигурен съм, че след като свърши тази криза, след възобновяването на нормалната дипломатическа дейност, ще продължим да надграждаме постигнатото миналата година", заяви Сергей Лавров.