"Договорът е от 2017 г. има всички гаранции стига той да се изпълнява добросъвестно и от двете страни. За съжаление нашата оценка е, че това не е така. Въпреки многото спекулации в пресата, преди всичко в Република Северна Македония - нито сме искали промяна на конституцията, каквито неща се чуха там, нито нашите претенции са нови, нито пък сме оспорвали правото за самоопределяне и правото на всеки един гражданин, включително и на гражданите на Република Северна Македония, нито правото да наричат езика както искат".

Това заяви пред БГНЕС вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева.

Тя припомни, че на междуправителствената комисия са се разбрали за ускоряване на работата, но това не се е случило, а комисията дори е спряла работа. 

Северна Македония да признае историческите реалности, призова Захариева

Северна Македония да признае историческите реалности, призова Захариева

Както България признава съвременните реалности

Захариева отбеляза, че са в ежедневни преговори в опит да се решат конфликтните въпроси. Ние в никакъв случай нямаме самоцел да спираме, още повече, че ние през всичките тези 30 години сме подпомагали Република Северна Македония, отбеляза тя. 

Вицепремиерът уточни, че към момента България не е в състояние да одобри преговорната рамка във вида, в който се представя.

Не настояваме за нови неща. Както ние признаваме реалността, така и те трябва да признаят миналото. Няма нищо сложно, изтъкна Захариева.

По думите ѝ претенциите за македонско малцинство са неприемливи. Ако се каже каква е историческата истина, няма да как има претенции за македонско малцинство в България от тяхна страна, категорична е Захариева.

Македония да спазва Договора и да не предава бъдещето си, настоява Захариева

Македония да спазва Договора и да не предава бъдещето си, настоява Захариева

Не България измислила добросъседството като критерий за членство в ЕС