Добросъседските отношения не са измислени от България, а това е основно условие и критерий за членство в ЕС. Това заяви българският вицепремиер и министър на външните работи Екатерина Захариева, цитирана от БГНЕС.

Тя бе категорична, че Македония трябва да спазва и изпълнява Договора за приятелство и добросъседство.

По нейни думи Гоце Делчев е един от многото въпроси, които трябва де се решат.

Ние настояваме за добросъседството, който не е измислен от България критерий за членство, а европейски, да се наблюдава по време на цялата преговорна рамка, подчерта вицепремиерът.

Македония: България няма интерес да ни пречи по пътя към ЕС

Македония: България няма интерес да ни пречи по пътя към ЕС

Новоизбраните македонски вицепремиер и външен министър не очакват страната ни да създава пречки при преговорите

Тя напомни, че страната ни многократно е призовавала Скопие да се върне към изпълнение на договора.

По думи на Захариева вече има контакти между членовете на Смесената комисия по историческите въпроси, чиято работа беше спряна преди година едностранно от Скопие.

На въпрос за провеждането на първата междуправителствена конференция за започване на преговори на Македония с ЕС, Захариева обясни, че още тече процедура на обсъждане на преговорната рамка в европейските работни групи.

Тя очаква нейният колега Буяр Османи да посети България идната седмица.

По думи на вицепремиера никой не може да предаде историята си, въпросът е да не предадем бъдещето си. "Трябва да се признае историята такава каквато е. Тук не става въпрос за хиляди години, тук има достатъчно писмени автентични исторически източници", категорична бе Захариева.

Припомняме, на заседанието на Европейския съвет от 18 октомври 2019 г. нямаше съгласие за датата за началото на преговорите за присъединяването на Северна Македония и Албания към Европейския съюз. Тогава Франция бе против. Френският президент Еманюел Макрон ден по-рано настоя, че ЕС първо трябва да реформира процеса на присъединяване, за да го направи обратим.

България не дава безусловна подкрепа на Северна Македония
Обновена

България не дава безусловна подкрепа на Северна Македония

Да спрат да си играят с историята и с миналото, посъветва Борисов

Преди това, на 30 септември 2019 г. на среща при президента Румен Радев бе решено, че България не дава безусловна подкрепа на Северна Македония за процеса й към присъединяване към ЕС.

Седмица преди това държавният глава Румен Радев свика спешна консултативна среща по темата Северна Македония, след като стана ясно, че последната среща на Смесената българо-македонска комисия по историческите въпроси, която се състоя на 13 септември 2019 г., беше определена като "най-безплодната", тъй като на нея отново не бе постигнато единодушие относно въпроса с Гоце Делчев. В последно време преговорите за общата история на България и Македония започнаха да буксуват.

Месеци по-рано вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов пръв заяви, че комисията за решаването на въпросите за общата история с Македония не работи. Той призова страната ни да постави ултиматум на Македония - ако те не се примирят с въпросите от общата ни история, България да не подкрепя Македония за ЕС, а вчера дори и намекна, че ВМРО може да излезе от управлението. Според него Македония само използва България за членство в ЕС и НАТО.

Захариева очаква българо-македонската комисия да заработи отново

Захариева очаква българо-македонската комисия да заработи отново

Това изрази външният ни министър пред новия външен министър на Северан Македония

Възлово се оказа отказът на България да приеме двете страни заедно да честват празника на легендарния деец и идеолог на ВМРО Гоце Делчев на датата 7 октомври, когато костите му са предадени на Скопие от Георги Димитров.

На 1 август 2017 г. страната ни подписа със Северна Македония Договор за добросъседство. Две години по-късно на среща на двамата държавни глави в Познан Борисов и Заев бяха единодушни, че подписването на Договора е довело до положителен тласък в партньорството между двете страни и е допринесло за разрешаване на конфликта с името на западната ни съседка и сключването на Преспанския договор - договора с Гърция, който доведе до приемането на името Северна Македония и отпуши пътя на западната ни съседка към Европейския съюз и НАТО.