Техническо недоразумение - това е предположението на вицепремиера и външен министър Екатерина Захариева за отказа на Техеран да пусне българския правителствен самолет на територията си. Пред bTV Захариева обясни, че делегацията ни се е върнала през Иран.

"Върнахме се през Иран, пожелаха ни приятен полет. Ситуацията беше неприятна, но това няма да навреди на добрите ни отношения с Техеран", коментира Захариева.

Борисов се срещна с краля на Саудитска Арабия Салман
Обновена

Борисов се срещна с краля на Саудитска Арабия Салман

Кралят ще съдейства за откриването на посолство на България в Рияд, което ще помогне за реализирането на съвместни проекти

Стана ясно, че разрешенията за преминаване през въздушното пространство на някоя държава се вземат през оперативния отдел на "Авиоотряд 28". Разрешение от Иран е поискано на 17 ноември и е получено на 27, обясни Захариева.

Тя посочи, че е нямало притеснения, независимо, че ситуацията е била неприятна.

От временно управляващия посолството на Иран в България веднага било поискано обяснение, но той не знаел каква е причината.

Техническо недоразумение - затвореното небе на Иран за Борисов

Техническо недоразумение - затвореното небе на Иран за Борисов

Временно управляващият на посолството на Иран в София Хасан Дотаги изрази дълбоко съжаление във връзка със случая

Захариева смята, че е невъзможно Иран да не е знаел, че на борда на самолета се намира министър-председателят.

Външният ни министър беше категорична, че и от двете министерства отчитат, че този инцидент няма да навреди на добрите отношения. Тя не мисли, че от "Авиоотряд 28" са сгрешили.

Относно танца със саби, който и премиерът ни танцува, Захариева обясни, че това е огромна чест. "Танцът със саби е голяма чест и показва уважението, което в Саудитска Арабия изпитват към България и българския премиер - не на всеки се показва този танц и съвсем не всеки е канен да участва", каза Захариева.

Уважението се дължало на комплекс от предпоставки - на това, че България стои стабилно на картата на външната политика, че видяха, че сме сериозен партньор, че може да се инвестира у нас, че сме една от държавите в ЕС и мнението на България се зачита.

Първо българско посещение на високо равнище в Кралство Саудитска Арабия

Първо българско посещение на високо равнище в Кралство Саудитска Арабия

Борисов, Захариева, Каракачанов, Порожанов, Московски, Ангелкова и Симеон Сакскобургготски като почетен гост

Присъствието на Симеон Сакскобургготски било от голямо значение, каза Захариева. Той познавал вече петима крале на Саудитска Арабия. Външният ни министър обясни, че в Рияд били възхитени от приемствеността в българската политика.

Присъствието на Сакскобургготски нямало нищо общо с връщането на царските имоти.

Според ВМРО ламтежът за „царските“ имоти е неуважение към България

Според ВМРО ламтежът за „царските“ имоти е неуважение към България

Към кое в България е привързана Вашата фамилия? Към дворците ли, питат от ВМРО

Коментарът на Екатерина Захариева по повод скандалът в социалните мрежи за забрадената преводачка беше, че става дума за личен избор. "Това е въпрос на избор. В крайна сметка това са традициите на държавата и не виждам нищо лошо. Аз съм преценила, че нямам нужда от забрадка".

Външният ни министър е доволна от срещата в Саудитска Арабия. "В Рияд постигнахме важни договорки",изтъкна тя и напомни за спогодбата за избягване на двойно данъчно облагане и земеделската спогодба. Екатерина Захариева обясни, че в първите няколко месеца на 2018 г. ще се търси имот в Рияд за българско посолство. Очаква се и тяхна делегация да посети България.

Цели се активизиране на диалога на политическо ниво, за да е възможно след това и бизнес делегация да посети Рияд. Идеята е саудитският бизнес да види на място възможностите за инвестиции у нас. Захариева уточни, че Рияд има план за диверсификация на икономиката.

Саудитска Арабия се интересува от инвестиции в 5-звездни хотели в България

Саудитска Арабия се интересува от инвестиции в 5-звездни хотели в България

Държавата ви има голям потенциал за инвестиции във всички сектори, категоричен принц Салман