Българският премиер Бойко Борисов разговаря с краля на Саудитска Арабия Салман бин Абдулазиз ал Сауд. Почетен гост по време на визитата е експремиерът Симеон Сакскобургготски.

"С Негово Величество крал Салман бин Абдулазиз Ал-Сауд поставихме началото на политически диалог между България и Саудитска Арабия, чиято цел е да развие отношенията между двете страни и да насърчи партньорствата в различни сфери от взаимен интерес. Кралят ще съдейства за откриването на посолство на България в Рияд, което ще помогне за реализирането на съвместни проекти в областите на търговско-икономическите отношения, на иновациите, енергетиката, транспорта, туризма и науката", информира в своя профил премиерът Борисов.

От правителствената пресслужба съобщиха вчера, че министър-председателят Бойко Борисов е пристигнал в Рияд. Това е първото посещение на най-високо равнище в историята на дипломатическите отношения между България и Кралство Саудитска Арабия.

Борисов пристигна в Рияд за среща с краля на Саудитска Арабия

Борисов пристигна в Рияд за среща с краля на Саудитска Арабия

Очаква се да бъдат подписани три междуправителствени споразумения

В делегацията са включени и петима министри, вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева, вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, на земеделието Румен Порожанов, на туризма Николина Ангелкова и на транспорта Ивайло Московски.

По-рано днес вицепремиерът Екатерина Захариева обяви, че правителственият самолет Aibus на авиоотряд 28, с който премиерът Бойко Борисов и водената от него делегация пристигнаха на официална среща в Саудитска Арабия, не бе допуснат да прелети над територията на Иран.

Правителственият самолет не е допуснат да прелети над Иран

Правителственият самолет не е допуснат да прелети над Иран

Извикан в МВнР е временно управляващият иранското посолство у нас

Това е наложило връщане към Турция и преминаване над територията на Ирак. Разрешението за преминаване през въздушното пространство на Ирак е получено със съдействието на турските власти.