Двустранни срещи с външните министри на Афганистан, Катар и Непал проведе вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева в Ню Йорк.
Захариева е част от българската делегация за Общото събрание на ООН, водена от премиера Бойко Борисов, информираха от Министерския съвет.

Афганистанският външен министър Салахуддин Раббани благодари за помощта, която България предоставя на страната му. България предоставя 1 милион долара в Попечителския фонд за подпомагане на афганистанската армия. Ние участваме и с контингент до 160 военнослужещи в мисията на НАТО "Решителна подкрепа".

По думите на министър Раббани българските войници се ценят като едни от най-добрите професионалисти.

В Афганистан България организира и курсове по линия на официалната помощ за развитие за дипломати, полицейски служители и държавни служители. Изискването е сред обучаемите да има определен процент жени. България участва с вноски и в бюджетите на редица международни организации, които осъществяват проекти в Афганистан.

"Обсъдихме и обстановката в страната, както и предстоящите избори за парламент. Приветстват и инициативата на афганистанския президент за започване на преговори с талибаните", каза Захариева след срещата.

България и Катар с още по-амбициозни задачи за сътрудничество

България и Катар с още по-амбициозни задачи за сътрудничество

Емирът на Катар е в България по покана на държавния глава Румен Радев

Акцент в разговора на министър Захариева с катарския външен министър Мохамед бин Абдулрахман Ал Тани е била политическата ситуация в Залива и в Европейския съюз.

"Благодаря за прагматичния подход в двустранните ни отношения след държавното посещение на емира шейх Тамим бин Хамад Ал Тани през март т.г. Работата по конкретни проекти продължава", заяви Захариева. Министър Ал Тани заяви, че лично ще следи за реализацията на проектите, които не се упоменават в съобщението на МС.

Външният министър на Катар поздрави специално премиера Бойко Борисов за резултатите от Българското председателство на Съвета на ЕС и за резултатите от срещата 16 плюс 1 с Китай. Двамата обсъдиха и последствията от оттеглянето на САЩ от Съвместния всеобхватен план за действие относно Иран.

Министър Захариева благодари на новоизбрания си непалски колега Прадийп Кумар Гявали за помощта, която хималайската страна оказа при издирването на българския алпинист Боян Петров. Тя покани министър Гявали на посещение в София.

Срещата между Захариева и Гявали става в годината, в която България и Непал честват 50 години от установяване на дипломатически отношения. В Ню Йорк стана първата среща от 10 години насам между представителите на външните министерства на България и на Непал.

Непалският първи дипломат информира за хода на политическите реформи след проведените първи избори в условията на пълно прилагане на демократичната конституция на страната от 2015 г. Той покани българския бизнес да инвестира в страната.

Захариева и Гявали отчетоха и традиционния интерес на българските алпинисти към Хималаите. В Непал България се представлява от почетен консул.