"Опитите за намеса на Русия в изборите в различни държави не са отскоро. Идват избори и това все повече е във фокуса", коментира пред НоваТВ външният министър Екатерина Захариева.

"ЕС създаде звеното за бързо реагиране, идеята е всички заедно да се борим с пропагандата, фалшивите новини, с новините, които подкопават значението на Съюза и демокрацията", обясни Захариева.

"Опасението е, че следващият европейски парламент ще бъде зает на 1/3 с евроскептици или популисти. Хубаво е да се чуват и различни мнения, да подобряваме това как работи Съюза. Но критиките трябва да са градивни, да не целят разпадането на Съюза", добави тя.

Евролидерите поискаха спешни действия срещу руската дезинформация

Евролидерите поискаха спешни действия срещу руската дезинформация

Спешни действия в борбата с фалшивите новини в интернет

Във връзка със Северна Македония и присъединяването й към НАТО, Захариева обясни, че това е повече сигурност за България.

"Решението за това Северна Македония да се присъедини към Алианса е взето през 2008 г., но под условие - решаване на въпроса с името. България откакто е съюзник в НАТО от 2004 г., всички правителства са отстоявали трайно политиката на отворени врати за НАТО", добави тя.

По отношение на договора за добросъседство е много важно той да работи, коментира Захариева.

България и Северна Македония заедно честват Св. Климент, Св. Наум и цар Самуил

България и Северна Македония заедно честват Св. Климент, Св. Наум и цар Самуил

Решението е на съвместната комисия

За Венецуела, "през 2017 г. целият ЕС, а и България, не признаха резултатите от президентските избори. Всички 28 страни заявиха, че тези избори не са се приближили дори минимално до демократичните стандарти. Няма как някой да каже на венецуелския народ кой да бъде техният президент. Но те трябва да имат шанс да го изберат този президент", обясни външният министър.

Има международни стандарти на ОССЕ за изборите, а "българската позиция е следната: Венецуелският народ трябва да си избере кой да го управлява. Но трябва да имат право да го изберат на демократични избори".

Според Захариева, "най-лошият сценарий ще е военни действия във Венецуела".

МС призна Хуан Гуайдо за временен президент на Венецуела

МС призна Хуан Гуайдо за временен президент на Венецуела

Венецуела са напуснали вече около 4 млн. души