България и Северна Македония честваме съвместно светите Климент Охридски и Наум Охридски, както и цар Самуил като забележителни личности в общата ни история от времето на средновековната българска държава.

Това решиха на приключилото в сряда, 20 февруари в Скопие заседание на смесената комисия от учени от България и Република Северна Македония, съобщиха от МВнР.

По-рано през деня вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева прие българските участници в смесената комисия от учени от България и Република Северна Македония, които я запознаха с резултатите от 4-ото заседание.

Подписахме договора за добросъседство с Македония
Обновена

Подписахме договора за добросъседство с Македония

България е първата държава в света, признала Република Македония

Министър Захариева благодари на съпредседателя на Комисията професор Ангел Димитров и колегите му за постигнатото до момента. Тя подчерта важната роля на работата им за прочита на общата история на двете държави. "Дълготрайно приятелство се крепи на здрави основи", заяви Екатерина Захариева.

В срещата участва и вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, който е лидер на партия ВМРО.

Припомняме, съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по историческите и образователните въпроси бе създадена по силата на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между двете страни.

Парламентът ратифицира Договора с Македония

Парламентът ратифицира Договора с Македония

Депутатите единодушно подкрепиха договора