За закриване на трите центъра за настаняване на бежанци (нелегални имигранти) на територията на Столична община настояват от ВМРО в писмо. То е изпратено до Министерския съвет и до вътрешния министър Румяна Бъчварова. Трите центъра са в кв. "Овча Купел", кв. "Военна рампа" и кв. "Враждебна", уточняват от ВМРО.

Писмото е изпратено от столичния общински съветник от ВМРО Карлос Контрера. В него той настоява и за незабавна проверка на всички т.нар. външни адреси, на които са декларирали, че живеят чуженците, които чакат статут на територията на София.

Харманлиици искат миграционният център да е изцяло затворен

Харманлиици искат миграционният център да е изцяло затворен

Пазят 506-годишния си град от хора, които нямат нищо общо с традициите и морала им

Воеводите настояват да бъде разкрит център от закрит тип за постоянно задържане на нелегалните мигранти, където те да пребивават до момента на екстрадирането/реадмисията им.

Звено към МВР да охранява центрове за задържане на нелегални имигранти (бежанци), предлагат от ВМРО.

Предлага се също на нуждите на МВР при транспортирането на мигрантите да бъдат закупени лекотоварни автомобили и автобуси.

Предимно афганистанци тормозели жителите на „Овча купел”

Предимно афганистанци тормозели жителите на „Овча купел”

Сбиванията били най-често на религиозна или междуличностна основа

В писмото си Контрера настоява и за създаване на програма за ваксинация на служителите на МВР срещу опасни заразни и инфекциозни заболявания. Те правят това предложение  предвид факта, че полицаите работят с контингент, който идва от рискови райони и не е обслужван по утвърдените за нашата държава здравни стандарти.

В мотивите си, с които искат закриване на трите миграционни центъра в столицата, от ВМРО уточняват, че София-град от години е притегателен център за нелегални имигранти. Те навлизат на територията на България през българо-турската и българо-гръцката граници, но тяхното пребиваването доведе до увеличаване на несигурността и престъпността в столицата.

Действащите три центъра за настаняване на бежанци (нелегални имигранти) на територията на Столична община – в кв. „Овча Купел“, кв. „Военна рампа“ и кв. „Враждебна“, са една от причините за съсредоточаване на значителни маси нелегални имигранти от Третия свят в столицата.

Отделно от това твърде либералната и безконтролна практика да се раздават бежански или хуманитарен статут на хора, деклариращи обитаване на т.нар. външни адреси, доведе до абсолютно хаотично заселване на мигранти в различни квартали на София, пише Контрера. Според него ежедневните спецакции не подобряват сигурността в столицата.

За да се реши проблема, общинският съветник настоява да бъдат изпълнени шест стъпки.

Първата е закриване и на трите центъра за настаняване на нелегални имигранти на територията на Столична община. Местонахождението на тези центрове в столицата води до непрекъснато увеличаване на потока от нелегални имигранти към града, облагодетелства трафикантите на хора, които набират „клиенти“ лесно и безпрепятствено. Близостта на столицата до границата с Р Сърбия също спомага за появата и организирането на канали за трафик, като София се използва за плац-дарм и разпределителна зона за трафик, обосновават искането си от ВМРО.

Втората стъпка е да бъде отворен център от закрит тип за постоянно задържане на нелегалните мигранти, които биват откривани от полицаите. Там те да пребивават до момента на екстрадирането/реадмисията им.

"Настоящата практика да се задържат в РУП е нефункционална и създава пречки за останалата работа на полицейските служители. Арестите се запълват с нелегални имигранти, разнасят се паразити и зарази", аргументира се Контрера.

Афганистанец от центъра в Елхово помагал за трафик през България

Афганистанец от центъра в Елхово помагал за трафик през България

Двама българи и трима афганци са обвинени за трафик

Третото искане е за незабавна проверка на всички т.нар. външни адреси. Ако се докаже, че лъжат, чужденците да бъдат съдени, настояват от ВМРО.

Охраната на центрове за задържане на нелегални имигранти (бежанци) да се поеме от звено към МВР. Охранителните фирми не се справят с поддържането на реда и контролно-пропускателните режими. Охранителите не са въоръжени, не са обучени и действат без помощни средства.

Петото искане е МВР да закупи лекотоварни автомобили и автобуси за превоз на мигрантите, защото сега се разпространявали паразити и зарази в патрулките. "Не е нормално с превозни средства, с които се транспортират служители на МВР, да се извозват и мигранти", мотивират се от ВМРО.

Шестото искане е да се ваксинират служителите срещу опасни заразни и инфекциозни заболявания.

"Ситуацията е нетърпима, недоволството сред гражданите и служители на МВР е голямо и само и единствено Министерският съвет може да вземе решение за осъществяване на описаните по-горе мерки", описва Контрера.

Според него, капацитетът на лагера в Бусманци е недостатъчен, но създадената там организация на обект от затворен тип е удачна и следва да се възприеме при изграждането на други обекти. "Положението се променя динамично и България, респективно София, следва да изпрати ясен сигнал към всички нелегални имигранти, трафиканти и такива лица, които се канят незаконно да навлязат на българска територия, че подобни техни действия няма да бъдат позволявани.

За ограничаване на настиска от нелегални имигранти върху столицата е необходимо всички тези лица да бъдат събрани от улиците и затворени в лагери със строг пропускателен режим. В противен случай вълната от престъпления предстои", се казва в писмото и се намеква, че в МВР не биха могли да се справят без подкрепа на държавното управление.

Припомняме, в писмо до управляващите от ПФ, "Атака" и с подкрепата на БСП също днес бе поискано бежанският център в Харманли да бъде изцяло от затворен тип.

Пъстрогорчени искат закриване на бежанския център в селото

Пъстрогорчени искат закриване на бежанския център в селото

22% от мигрантите са без образование, 25% са с начално образование, пишат от ДАБ

Преди дни жителите на село Пъстрогор поискаха да бъде затворен центърът за настаняване на мигранти, който е на тяхна територия.