100 000 лева парична награда за информация, която ще помогне на правоохранителните органи да заловят терорист. Това предлагат червените преди второто четене на антитерористичния закон.

Днес комисията за спецслужбите реши да се сформира работна група, която да обедини всички предложения преди окончателното разглеждане на закона.

Социалистите искат още родните служби да са в непрекъснат контакт с разузнавателните служби на страните членки на НАТО, Израел, Русия и др.

Според левицата вместо три нива на заплаха,както бе прието на първо четене, трябва да има пет: първо ниво - ниска степен на заплаха, второ ниво - средна степен, трето - висока степен на заплаха, четвърто ниво - много висока степен на заплаха с риск и последно пето ниво - активна степен със започнали терористични действия.

Червените предлагат още в ДАНС да се създаде дирекция „Тероризъм”, която да се занимава с антитерористични операции, противодействие на диверсионни операции, охрана на българските задгранични представителства и наблюдение над стратегически обекти.

Предложенията на АБВ се отнасят основно до участието на военните в антитерористични акции. Те искат военните да се включват само заедно с полицейски органи и да могат да задържат хора след обучение. Освен това военните да участват само при най-висока степен на опасност, искат азбукарите.

Те предлагат още ръководител на антитерористичната операция да е главният секретар на МВР, а шеф на националния оперативен щаб да е вътрешният министър.

От Реформаторския блок на свой ред пък се притесняват за продължителността на антитерористичната операция. Предлагат да е 48 часа. Когато заплахата от тероризъм продължава, да може да се удължава до 48 часа.

Атанас Атанасов също има свои предложения по закона. Той отдавна атакува силовия министър и заявява, че реално МВР се управлява от премиера. Затова и настоява в закона да се запише, че МС, а не вътрешният министър, ще решава действията по контратерористичната операция.

Герберите от своя страна прецизират участието на военните в антитерористичната акция.

След седмица работната група, в която ще влязат освен представители на службите и депутати, трябва да е готова със становище.