Новият председател на Народното събрание - Димитър Главчев сподели пред bTV, че предложението на лидера на БСП Корнелия Нинова за замразяване на заплатите на депутатите със задна дата, всъщност ще ги увеличи.

Ако заплатите бъдат замразени на нивото от края на 43-я парламент, те ще трябва да се увеличат, защото депутатските заплати зависели от средното възнаграждение в обществения сектор през последното тримесечие, сподели Главчев. Той намери предложението на Нинова за популистко.

Припомняме, вчера, 19 април, в първия ден на 44-то Народно събрание, лидера на БСП Корнелия Нинова призова от парламентарната трубуна заплатите на депутатите да бъдат замразени

По въпроса за промените в изборния правила, новият председател на парламента посочи, че 2.5 милиона българи са поискали мажоритарен вот в два тура и това желание трябва да бъде уважено. Той добави, че ГЕРБ е против ограничаването на изборните права на нашите сънародници, независимо от това къде живеят.

Главчев сподели също, че не се притеснява от поста си, защото вече е бил заместник председател в предишния парламент. Той представляваше Народното събрание по време на президентската кампания на Цецка Цачева. "... И парламентът, и групата на ГЕРБ губят от това, че Цачева не влезе в 44-тото Народно събрание", каза Главчев в заключение.