Започва делото в Софийския градски съд (СГС) срещу бизнесмена Огнян Донев и изпълнителния директор на „Телсо” АД Борис Борисов. То е за укриване на данъци. За първото заседание са призовани 4-ма свидетели.

Донев е обвинен за укриване на 62,7 млн. лв. данъци. Според прокуратурата през 2007 г. като изпълнителен директор на „Елфарма” АД той не посочил в данъчна декларация увеличение на годишния финансов резултат на дружеството в общ размер от 418 531 500 лв., което станало със 7 блокови сделки с акции от капитала на „Софарма” АД. Те са извършени с „Телсо” АД, „Телекомплект” АД, „София” АД и „Софстрой” АД.

Борисов пък е обвинен за неплатени близо 7,5 млн. лв. данъци след 2 сделки с акции със „Софарма”.

Делото беше внесено в съда на 30 юли 2015 г. Три месеца по-късно съдия Даниела Борисова го върна на прокуратурата заради нарушения, допуснати при разследването, но на 30 ноември Софийският апелативен съд отмени определението й. Реши, че обвинението е точно и ясно и даде указания делото да се гледа.

В края на миналата година прокуратурата поиска отвод на съдията по делото Даниела Борисова заради забавяне на старта на процеса и съмнения за предубеденост. Ако адвокатите на Донев и Борисов заявят на първото заседание, че поддържат искането за отвод, съдията ще се произнесе по него, уточниха от СГС.