България за пръв път дава възможност за наемане на сезонни работници от трети страни до 90 дни. Това стана възможно, след като правителството прие Правилника за прилагане на Закона за трудовата миграция.

Министърът на труда Зорница Русинова коментира, че основните промени са свързани със синхронизирането на две европейски директиви и даване възможност за наемане на сезонни работници до 90 дни на граждани от трети страни, облекчаване на процедурата и по-добър разрешителен режим.

Това е изключително важна тема, особено за туристическия сектор, с пакета от мерки, който е насочен към българските работодатели за повишаване на квалификацията и удовлетворяване на необходимостта от висококвалифициран персонал”, обясни Русинова.

От своя страна министърът на туризма Николина Ангелкова благодари на министър Русинова за бързото приемане на правилника, което е било едно от основните искания на туристическия бранш. По думите й това ще облекчи работата на сектора за следващия туристически сезон.

„Става въпрос за наемане на сезонни работници от трети страни, особено такива, които са свързани с изпълнителски позиции – камериерки, бармани, сервитьори. Предстои да се подготвят и разяснителни кампании”, каза още министър Ангелкова.