Няма големи изненади в Европейския парламент и заровете са хвърлени - има достатъчно гласове, за да се състави проевропейско мнозинство в ЕП. Това заяви пред БТВ Проф. Ингрид Шикова, преподавател по Европеистика в СУ "Свети Климент Охридски" след проведените европейски избори.

Тя отбеляза, че по-голямата тревога е не европейският парламент, а отражението на изборите в националните държави. Проф. Шикова с тревога следи и ситуацията във Франция за предстоящите предсрочни избори там. Макрон е рисков играч - някои казват, че играе покер, но други казват, че се опитва да спечели крайната десница във Франция. Други твърдят, че е самоубийство да се правят избори в момента във Франция, обобщи възможните сценарий проф. Шикова.

По думите ѝ това, което е добре е, че е имало относително добра избирателна активност за европейските избори. Разнообразието в ЕП е голямо. Най-много спечели от европейските избори Джорджа Мелони в Италия, посочи проф. Шикова. И в Германия, и във Франция позициите им са отслабени и когато се събере Европейският съвет ситуацията ще е малко по-различна.

Проф. Шикова добави, че когато разбрала, че ще има избори 2 в 1 си помислила, че ще има по-висока избирателна активност, но впоследствие осъзнала, че не е добре, защото европейските теми ще бъдат засенчени от националните и вътрешни теми. Много малко се говореше по време на кампанията за европейските избори как ще се отрази на ЕС разширяването на съюза с други държави, посочи тя.

"Омръзнаха ни изборите и политиците трябва да го разберат, че непрекъснатите избори не водят до по-добър резултат, а да по-лош. Ако има още едни избори наесен, тогава много малко хора ще отидат да гласуват", изтъкна проф. Ингрид Шикова.

Новият Европарламент: ЕНП остава първа сила, възход за десните партии

Новият Европарламент: ЕНП остава първа сила, възход за десните партии

Избирателната активност в целия ЕС е 50.8%