Говорителят на служебното правителство Антон Кутев е разбрал защо ММА бойците се занимават с политика: "Защото печелят повече от нея, отколкото от спорт."

В студиото на Нова телевизия Кутев влезе в сблъсък със Станислав Недков - Стъки, председател именно на тази федерация, който обаче е обеден, че нападките срещу него са провокирани от факта, че е бил издигнат за президент. След гостуването си в студиото Стъки се опита да прекъсне и Антон Кутев.

"Крайно време е да скъсаме с този начин на управление. Аз съм се ангажирал с тази държава. Никога няма да имаме финалист на "Тур дьо Франс", защото федерацията по колоездене получава значително по-малко пари от тази по ММА", обясни Антон Кутев по повод разкритията, направени вчера за програмите в спортното министерство. По думите на Кутев това са пари, давани за превенция на зависимости, но изобщо не е свършена никаква работа. "Това е единственият проблем. Начинът, по който са били провеждани тези конкурси, е абсолютно несъстоятелен", добави Кутев.

Критериите за програмата за превенция били писани от първото служебно правителство на Радев

Критериите за програмата за превенция били писани от първото служебно правителство на Радев

Красен Кралев е категоричен, че по самата програма се работи по правила и прозрачно

Федерацията по ММА, управлявана от Стъки, е получила над 1 млн. лв.

Според управителя й обаче парите са само 220 хиляди, с които са обхванати 2500 младежи, с които работят инструктори и лектори в 6 града. Кутев добави, че освен по програмата за превенция, федерацията е взимала годишно и по 180 хиляди лева, а е получавала и средства по други програми.

"За Федерацията не остава нищо, а всичко бива раздадено на младежите", каза още Недков.

Цифрите, които изнесе Недков: През 2017 г. Българската федерация по ММА получава 31 348 лв. - 1,3% от общата сума по програмата. През 2018 г. - 34 890 лв., а през 2019 г. федерацията няма финансиране. През 2020 г. сумата е 39 953лв. или 1,7% от общите средства по програмата. Парите за 5 години били 220 хил. лв. За 2021 г. финансирането било 118 хил. лв. или 2,3% от средствата по програмата.

"Нападките срещу мен започнаха след издигането на кандидатурата ми за президент. Тогава започна и полицейската репресия. Изнасят се и лъжливи, манипулативни данни", убеден е Станислав Недков.

Четири еднакви НПО си делили парите за превенция сред младежите

Четири еднакви НПО си делили парите за превенция сред младежите

Превенция на наркотиците и хазарта е извършвана от напр. федерацията по ММА и спортен клуб ИПОН

Той добави, че федерацията по ММА не е била одобрена по ред програми, по които е кандидатствала.

Според него служебният министър на спорта се намирал в конфликт на интереси. Той бил министър на спорта и шеф на федерация.