На Централните софийски гробища се извършват кремации през светлата част на деня и свидетел на това е всеки гражданин, който посещава гробищния парк. За това сигнализират от партия АБВ до Столична община и "Гробищни паркове", съобщиха от партията.

Авторът на сигнала и председател на АБВ-София Христо Колев пита защо няма филтри на съоръжението и така обикновения човек, без да иска, става част от и без друго травмиращ процес.

Писмото е изпратено до столичния кмет Йорданка Фандъкова и директора на ОП "Гробищни паркове" Димитър Хаджикотев. В него се казва, че черният дим, който излиза от крематориума се вижда с невъоръжено око.

"Бихме искали да получим информация, защо няма филтри на съоръжението? Всичко, което излиза от комините, отива директно във въздуха", пише авторът на сигнала.

"Настояваме да обърнете внимание на гореизложеното и да вземете необходимите мерки. Процесът по кремация би следвало да не е обществена картина, която допълнително да разстройва хората отишли да отдадат своето уважение към близки и приятели", се казва в писмото.