Решението на Министерство на културата да допуска величаене на лица като Тодор Живков и Георги Димитров в музейни комплекси буди недоумение. Това се казва в питане до министър Рашидов, отправено от депутатите „реформатори” Мартин Димитров и Петър Славов и гербера Методи Андреев.

Повод за въпроса им е „скандалното посещение на новото ръководство на БСП в къщата-музей на Тодор Живков в Правец, където социалистите отдадоха почит на комунистическия ръководител”.

На какво основание Министерство на културата допуска съществуването на експозиции и къщи-музеи, величаещи дейността на бивши комунистически ръководители, чиято дейност е обявена за престъпна и насочена срещу собствения им народ със закон?“, питат тримата депутати.

Те припомнят, че съгласно закона Министерство на културата определя реда, по който се създават музеи и експозиции. Същевременно с приетия през 2000 г. Закон за обявяване на комунистическия режим в България за престъпен, дейността на БКП и нейните ръководни дейци е обявена за престъпна.

Припомня се още, че в началото на годината тримата депутати внесоха предложение за законови промени. С тях те настояват на паметниците на комунистическия режим да бъдат поставени табели, които да отбелязват изрично, че 38-мото Народното събрание е обявило режима от 09.09.1944г. до 10.11.1989г. за престъпен.