Екоиновациите в сферата на чистотата на въздуха са акцент на българското председателство. Това заяви министърът на околната среда и водите Нено Димов по време на пресконференция по повод на провеждащия се 21-вия Европейски форум по екоиновации за качеството на въздуха.

"Това е единият от най-сериозните проблеми на всички европейски граждани. По проучване на ЕС това е проблем номер 2, заедно с проблема за отпадъците и водата", посочи Димов.

Бурканче пирински въздух и за гостите на 21-вия Европейски форум по екоиновации

Бурканче пирински въздух и за гостите на 21-вия Европейски форум по екоиновации

Екопротест прекъсна и началото на форума

Министър Димов коментира, че битовото отопление е един от основните проблеми и фокусът днес е качеството на атмосферния въздух. Проблемът е чувствителен и в София и в България, както и в Европа. От страна на ЕК е важно финансирането по различни програми, с които се осигурява финансирането на мерки за подобряване качеството на въздуха. Такива са програма Life на ЕК, планът Юнкер, програма Хоризонт 2020.

Нено Димов коментира, че сред мерките за подобряването на качеството на въздуха е контролът на пазара за качеството на горивата. Министър Димов коментира, че ако няма контрол, това би било провалена мярка. Затова в момента се водят разговори с Министерство на икономиката и агенцията за метрологичен и технически надзор за начина на контролиране на горивата на пазара.

Съдът даде шанс на делото срещу СО за мръсния въздух в столицата

Съдът даде шанс на делото срещу СО за мръсния въздух в столицата

САС отменя опредението на СГС поради допуснато съществено процесуално нарушение

По отношение на изгарянията на гуми в ромските гета, екоминистърът информира, че от края на декември до края на януари са проведени 45 съвместни проверки на РИОСВ и полицията за изгарянето на нерегламентирано гориво. Установени са 17 сервиза, които изгарят нерегламентирано машинно масло, а санкциите наложени от екоинспекторите са над 140 хиляди лева.

Столична община събра 800 стари гуми за 2 дни

Столична община събра 800 стари гуми за 2 дни

Акцията е била само в районите Люлин и Връбница

От МОСВ очакват края на март и втората половина на тази година общините, които имат проблеми с чистотата на въздуха да могат да кандидатстват за европейско финансиране по ОП "Околна среда". Средствата са в размер на 111 млн. лв.