До края на седмицата коалиционните партньори от управляващото мнозинство трябва да приключат консултациите за изясняването на статута, състава и правилата за работа на подкомисията за контрол на ДАНС.

Това съобщи председателят на парламентарната група на „Коалиция за България" Ангел Найденов след Изпълнителното бюро на БСП.
Той заяви, че в Закона за ДАНС са заложени 7 форми на контрол. Това са парламентарният контрол, контролът чрез покана от страна на председателя на НС, зам.-председателите или съответните комисии.

Найденов припомни и че до 31 януари председателят на ДАНС е задължен да внася доклад за своята дейност.

Парламентът може да контролира и бюджета на ДАНС.

Конкретното предложение на БСП е да бъде създадена подкомисия към вътрешната комисия на парламента на паритетен принцип - с участието на по 3-ма представители на мнозинството и 3-ма на опозицията.

Този парламентарен контрол ще се осъществява и върху СРС-тата, като се очаква до края на тази седмица да бъдат готови и промените в Закона за СРС-тата.

БСП предлага да бъде създадена и още една подкомисия за контрол - този път за службите за сигурност и вътрешния ред.
Ангел Найденов не пожела да коментира дали втората подкомисия няма да изземе функцията на досегашната подкомисия за контрол на тези служби към вътрешната комисия, чийто председател е Татяна Дончева.

Найденов заяви, че оставя на медиите сами да преценят дали се изземват правомощията на Татяна Дончева като председател на тази подкомисия.
В същото време в парламента проведе заседание работната група депутати, които миналата седмица инспектираха ДАНС.

По думите на члена на комисията Елиана Масева установени са множество нередности в ДАНС. Все още обаче е рано да се говори точно какви са нарушенията.
Това се очаква да бъде оповестено утре, уточни Масева.

„Скицираме само констатации и изводи. Продължаваме утре. Извода - казала съм го вече - нередности. Пълно е с нередности. Ще ги прочетете", бяха думите на депутата от ДСБ.

Председателят на вътрешната комисия Минчо Спасов посочи от своя страна, че проверката, която е направена в ДАНС не се отнася за журналисти.
Той не отговори на въпроса от кои медии са били разработваните от ДАНС журналисти по случая „Галерия".

„Предмета на днешната среща на работната група, която ходи и проверява работата на ДАНС по случая „Галерия" беше да формулираме точно нашите констатации и препоръки и да ги докладваме на вътрешната комисия.
Комисията ще се запознае с нашите констатации и тогава ще излезем с официално становище",
отбеляза Спасов.