Има нужда от предсказуемост в година с неприключила пандемия. Тази позиция изрази пред News.bg политологът Боян Балев, който е и член на Националния съвет на БСП.

Според него на Румен Радев и Илияна Йотова им подхожда рано да обявят канидиатурата си.

Вчерашното изявление във всички случаи намалява неопределеността в българската политика и за българските граждани, изтъкна той.

"Радев и Йотова демонстрираха след 4 години съвместна работа пълен синхрон между президент и вицепрезидент, единомислие и единодействие", подчерта Балев.

"В историята на институцията през тези 30 години само двойката "Първанов - Марин" е работила в такова разбирателство и те единствено досега са преизбирани. Това не трябва да се подценява. Желев се скара с Блага Димитрова. Петър Стоянов си смени вицепрезидента, когато се кандидатира за втори мандат, а Плевнелиев и Попова бяха в очевидно тежки отношения. Всички те останаха с по един мандат", подчерта Балев.

Радев се кандидатира за втори мандат
Обновена

Радев се кандидатира за втори мандат

Това съобщи той по време на годишния си отчет

Той коментира още, че редица местни организации на БСП вече са дали много висока оценка на мандата на Радев и Йотова. "Това също може да е подтикнало държавния глава да даде сега заявката за втори мандат. Вицепрезидентът Йотова познава много добре партията и от вътре. Тя със сигурност е направила и свой прочит на тази подкрепа. Това също може да е повлияло на решението", предположи политологът.

"Но във всички случаи водещ мотив на президента е сложната ситуация преди парламентарните избори. Политическите играчи са сякаш по-концентрирани в това да обясняват кой с кого няма да се коалира и това възпрепятства формулирането на ясна алтернатива на сегашното управление", каза още Балев.

Илияна Йотова настоява за край на политиката на мегафона

Илияна Йотова настоява за край на политиката на мегафона

По думите ѝ българите са граждани с права, а не поданици

По мнението му решение на проблемите Радев търси не в безпринципни коалиции и договорки за постове и власт, а в обединение зад идеи, принципи и програма.

Той коментира, че в отчета си президентът предлага първо да има обединение около определени принципи, около целите и задачите, около програмата на следващото управление.

Изключен бил дуел Радев-Борисов за президентския пост

Изключен бил дуел Радев-Борисов за президентския пост

Около това мнение се обединиха политолозите Румяна Коларова и Слави Василев