Гражданите да имат право на законодателна инициатива, настояват от партия „Зелените".

Това стана ясно днес по време на отворена публична дискусия, на която от партията обявиха предложенията си. Те са част от декларация, представена днес пред медиите. 

Сред другите им основни искания са парламентът да има и горна камара, както и само трайно установили се граждани на страната и на други държави от ЕС да могат да гласуват на местни избори.

От партията настояват още за преки правомощия и отговорност на държавните експерти, защото в България устройството на държавната администрация е свръхцентрализирано и всяко решение е изцяло под политически чадър и контрол.

„Зелените" настояват и за наказателна отговорност за незаконосъобразни административни решения, действия и бездействия, тъй като понастоящем съгласно НК наказателна отговорност за решения, които са незаконосъобразни, се носи само ако се докаже умисъл.

По време на дискусията стана ясно още, че от партията предлагат и ефективен граждански контрол върху ефективността на административните решения и прозрачност на администрацията.

Иска се още създаване на национален и регионални омбудсмани с пряк избор; пряко приложение на Конституцията и международните правни актове.

От партията настояват и за провеждане на задължителен местен референдум без горен праг на участие за потвърждаване на всяко едно решение на местните власти, които се отнасят за управление на общинско имущество, отдаване на природни ресурси за ползване.

„Зелените" настояват за право на гражданите за пряко сезиране на конституционния съд, както и депутати, които редовно не участват в парламентарните гласувания, да бъдат освобождавани от парламента.

Въвеждане на електронно гласуване поискаха от партията, а на хора извън страната, (но само за тях) и гласуване по интернет само с предварителна регистрация.

Ограничаване на застрояването в селските райони и Натура 2000 е сред приоритетите, посочени в декларацията на „Зелените".

Ковачев каза още, че държавата работи зле, независимо кой е начело, така че е необходима промяна на устройството. Ако се променят само хората, а не и начина за вземане на решения, винаги ще има протести.