"България е портата към Европейския съюз". Това обяви евродепутатът от групата на Зелените в Европейския парламент Бас Ейкхаут на пресконференция "Демократична България".

Той обясни, че е приел да дойде в България заради старта на кампанията за евроизборите 2019 година. Другата причина, довела го тук, са приоритетни теми като опазване на околната среда и борбата за чист въздух и опазване на природата и природните дадености.

Ейкхаут настоява за справедливо зелено бъдеще за всички граждани в Европа и една справедлива ЕК, която да води Европа в друга посока.

В момента има знаци в ЕС за това, че гражданите са недоволни от настоящето управление и те трябва да бъдат третирани като равни гражданите в ЕС. От групата на зелените в Европейския парламент смятат, че има причини човек да изпитва загриженост какво е отношението на сегашните управлявани към гражданите на България.

Бас Ейкхаут посочи другите приоритети пред зелените в Европа - върховенството на закона, независимите медии и свободният достъп до правосъдие.

Той е на мнение, че ЕК няма справедливо поведение, защото от комисията били критични към Полша и са очаквали от зелените да бъдат взети мерки затова, което се случва в Унгария.

Той се надява Европейската комисия да се проявява като един безпристрастен съдник, когато става въпрос за опазване на европейските ценности.