Анастасия Мозер даде властта на Петя Ставрева. Това стана след провелия се вчера втори редовен конгрес на Обединените земеделци.

Ставрева е избрана със 732 гласа „за". За председателския пост на „Обединени земеделци" е имало 3 кандидатури - тази на Петя Ставрева, на Милчо Илиев и Балчо Балчев. Двамата мъже, обаче, са си направили отвод. Плевенската организация на обединените земеделци, както и други области, са бойкотирали гласуването. Анастасия Мозер остава почетен председател на партията.

Петя Ставрева се обяви за силен земеделски съюз. „Наша цел е подкрепа за средния и дребен бизнес", подчерта тя. Според нея, трябва да бъдат подкрепени и селските райони, където обезлюдяването продължава. Българските села са оставени в задния двор на държавата, смята още Ставрева.

Според нея е необходима дългосрочна стратегия за агросектора. Младата председателка на Обединените земеделци е категорична, че европейските субсидии трябва по-рано да стигат до агробизнеса.

Анастасия Мозер е доволна от избрания си наследник на председателския пост. Има организация, която се интересува от земеделския сектор и това са обединените земеделци, подчерта „желязната лейди" в българската политика. Тя е притеснена от данъците, с които са обложени земеделските производители, както и от това, че субсидиите им са забавени.

Мозер не одобрява и решението на правителството 40% от печалбата на земеделците да се облага с данък, както и субсидията им също да се облага. Да се надяваме, че това ще бъде отменено, изтъкна тя и подчерта, че земеделието е важен сектор за България.

ГЕРБ не иска да има партньори, посочи още Мозер, попитана за партньорство с управляващите на предстоящите местни и президентски избори. „Министър-председателят иска хора да се вливат в ГЕРБ, а не да си партнира с тях", посочи тя.

Политиката на това правителство в областта на земеделието е напълно незадоволителна, категорична е Мозер. Въпреки критиките към управляващата партия, обединените земеделци са готови да си партнират за предстоящия вот с партията на Бойко Борисов. В „забранителния списък", одобрен на вчерашния конгрес са БСП, ДПС, ЗНС и „Атака".

От партията на Мозер и Ставрева са обидени от поведението на Венцислав Върбанов, защото той като народен представител не е защитил малкия и среден бизнес и заради безусловната му подкрепа към управляващите. Обединените земеделци категорично застават зад протестите на земеделските производители.