Причина за днешното състояние на политическия живот на България е недоверието и неразбирането между управляващите и хората. Това няма да доведе до нищо друго, освен до война - всеки срещу всеки.

Това заяви социалистът Валери Жаблянов на брифинг в централата на БСП.

Спазването на закона е дълг на всеки един български гражданин, на народните представители, министрите, президента и премиера. Всички трябва да вдъхват доверие на българските граждани, призова Жаблянов.

Той обясни, че като член на ИБ на БСП през последната седмица множество електронни и печатни медии са публикували информация за неговите имоти, която била поднесена манипулативно и дискридитиращо с оглед предстоящите евроизбори.

ГЕРБ зоват „българската Кьовеши“ да се обърне и към Нинова

ГЕРБ зоват „българската Кьовеши“ да се обърне и към Нинова

Придобиването на Пловдивския панаир от Гергов е кражбата на века, според Гърневски

Строежът на вилата на Жаблянов е осъществен във време, в което той не е бил народен представител и не е заемал никаква длъжност. Къщата е построена изцяло от него и семейството му през октомври 2011 г., след издадено разрешително за строеж и е вписана изцяло според изискванията на закона. Строежът е върху семеен парцел - 800 кв. м, придобит през 2002 година. Към 2013 г., вилата е в процес на строеж и няма как да бъде декларирана, това е направено в имотната декларация на вече станалия депутат през 2014 г.

По думите на Жаблянов истината е първата жертва на предизборната кампания.

Според Жаблянов жертвите в (изборната) война ще бъде Конституцията, Републиката, законовият ред и уронването на международния престиж на българската държава.

Той категорично се противопоставя на опитите да бъде въвлечен в скандалите, на които е свидетел обществото ни.

Жаблянов се надява на добросъвестно отразяване на тази така популярна тема.

Припомняме, скандалът с апартаментите на властта на преференциални цени стана повод за оставките на:

- Цветан Цветанов от парламента; - Цецка Цачева като правосъден министър; - зам.-министър Ваня Колева; - зам.-министър Красимир Първанов.

Заради скандала освен тях оставки подадоха още:

- Делян Добрев като народен представител; - зам. областния управител на София Томи Николов.

По-рано през деня започна проверка и срещу депутата от БСП Крум Зарков за закупен от него апартамент.