Разнопосочните мнения и заявления от страна на представители на първата политическа сила ГЕРБ продължават. Докато по думите на някои представители на партията на Борисов - например Делян Добрев, имена като Асен Василев е абсурдно да бъдат подкрепени от ГЕРБ за властови позиции в евентуален кабинет с втория мандат, то друго бе мнението на членът на партията и понастоящем председател на Народното събрание Росен Желязков.

"По никакъв начин ние не казваме кои са приемливи или неприемливи за нас. Някои колеги изразяват тази позиция, но тази позиция ще намери своята политическа реализация в решение на Изпълнителната комисия (на ГЕРБ). Защото за нас е по-важно да има отговорно управление, а не лични отношения", каза той пред bTV.

Още в утрешния ден, очаква парламентарният шеф, "добрите сили" ще представят имената от проектокабинета си. "Ние искаме да знаем - даването на подкрепа какъв вид политическа отговорност е? И дали според нашите партньори това означава, че като не участваме с имена, а даваме подкрепа, имаме някакво квазиучастие, или ще споделим отговорността. И тези имена, които биха били потвърдени, отречени и декларативно посочени, най-късно утре според мен, биха били гаранция за устойчивост на управлението."

Бойко Борисов призова: ПП/ДБ да си кажат

Бойко Борисов призова: ПП/ДБ да си кажат

Искат ли подкрепа от ГЕРБ или от кого?

Разговорите на експертно ниво между двете политически сили преминавали в консенсус и положителен дебат, като не се забелязвали големи различия. Проблемът обаче бил, че се надценявали електоралните щети, които биха претърпели партиите, ако се съберат, а в същото време се подценявали щетите за държавата, ако не се направи нищо и се отиде на поредни избори.

Продължават и активните совалки и разговори по политики между ГЕРБ и Промяната и в почивните дни, сигурен е Желязков, макар и той в битността си на председател на най-висшия законодателен орган да не участвал в тях.

"Много добре знаем, че сме първа политическа сила и в следващ парламент пак ще бъдем първа политическа сила, но не искаме да лежим на това. И не искаме нашите колеги по никакъв начин да считат, че подкрепата за ГЕРБ е индулгенция за ГЕРБ. Ние искаме да вървим в посока стабилно управление и споделена отговорност. Оттук нататък, ако това бъде заявено от нашите, подчертавам, партньори в преговорния процес, ако виждането им за споделеност бъде също изразена в утрешния ден, във вторник, тогава ще говорим за имена и няма да налагаме стигма върху никое име. Ако вървим към споделеност на отговорността", преповтори, натъртвайки именно на споделената отговорност, председателят на НС.

Кирил Петков: Имената са само слухове

Кирил Петков: Имената са само слухове

ПП/ДБ няма да се съобразява с чужд график

И нещо повече - дори вече, оказва се, в конкретика името на Асен Василев не е тема-табу за началник на финансовото ведомство. "Аз лично, и тук се различаваме с Делян Добрев, нямам нищо против Асен Василев да е министър на финансите. Защото само участието в управлението на финансите, които в последните две години са докарани до това състояние, е гаранция за излизане от тази ситуация, защото е носене на отговорност, а не да се седи в засада и да се коментират чужди грешки, без да се виждат собствените."

ГЕРБ и ПП/ДБ направили две стъпки, остава само третата, смята Атанасова

ГЕРБ и ПП/ДБ направили две стъпки, остава само третата, смята Атанасова

В самата коалиция на "добрите сили" вече имало разногласия