Министърът на транспорта Росен Желязков и международни превозвачи обсъждат предстоящите действия по пакета "Мобилност"

Според Камарата на превозвачите, приетите текстове са с претенции да защитават работниците, но реално нарушават човешките им права, съобщава БНТ.

Пакетът "Мобилност" е едно от най-лошите законодателства, притеснен Новаков

Пакетът "Мобилност" е едно от най-лошите законодателства, притеснен Новаков

Промените нарушават права и четирите свободи

Изискването шофьорите да се прибират в страната, от която са тръгнали ограничава свободното им движение. Желязков коментира, че е умерен оптимист в ЕП да се предвиди изключение от правилото за забрана за ползването на почивките на шофьорите в кабината на камиона.

Транспортният министър възнамерява да разговаря с евродепутати и при обсъждането в ЕП да се предвиди изключение, когато почивките са на подходящи места.

В ЕС преодоляха протеста ни по пакета "Макрон" за превозите

В ЕС преодоляха протеста ни по пакета "Макрон" за превозите

Полша, Унгария, България, Хърватия, Малта, Ирландия, Латвия и Литва също не го подкрепят

За приетия в ЕС пакет "Мобилност", министърът на транспорта обясни, че само България и Литва са били против предложенията на Брюксел за т.нар. план "Макрон".

По думите му те са имали ясно и единодушно мнение, заедно с превозвачите и евродепутатите ни. Този проблем показва разделението на Европа на периферия и централни държави, каза още той. Според транспортния министър българските превозвачи са много конкурентноспособни и имаме един от най-добрите автопаркове.

По думите му тези общи законодателни решения целят да не засегнат големите европейски държави, но по този начин те дискредитират периферните държави и ги ощетяват. Според него за съжаление решенията в Съвета на ЕС се взимат по държави и за да се блокира този закон, то е трябвало поне 12 държави да не го подкрепят, но Полша и Чехия в последния момент са се отказали.

Макрон готов на компромис по пакета за мобилност

Макрон готов на компромис по пакета за мобилност

Никакви разговори със САЩ не са възможни, без освобождаване на митата