Президентът Румен Радев за първи път от началото на първия си мандат (2017 година) досега, не присъства на тържествената заря-проверка във Велико Търново по повод Независимостта на България. Вместо него тържествения строй прие председателят на Народното събрание Росен Желязков.

Следва да отбележим, че държавният глава взе участие в Общото събрание на ООН.

"Днес отбелязваме 115 години от този знаменателен 22 септември, когато владетелят, князът, след няколко часа царят на България, и правителството, подписват този манифест, обявявайки Независимостта на България. Тези слова бележат 30-годишната история от Освобождението на България, 30 години от подписването на Санстефанския договор и от неприемливият за всички българи Берлински договор. 30 години, в които България кове своята идентичност, своите славни победи, на признаване на Съединението. Но и години, в които България продължава да плаща румелийски данък, няма Министерство на външните работи, дипломатическа служба, в които не е равноправна на останалите народи в цивилизования свят", акцентира Желязков в началото на речта си.

Снимка 634980

Източник: Народно събрание

Победата на Независимостта не би била възможна, припомни той, ако налице не е било самочувствието на изградената вече българска армия.

"Армия, която само след няколко години ще кове със своите щикове победите във войните, които са донесли толкова гордост и толкова мъка на българския народ,

Независимостта е въпрос на уважение към самите нас, право да се отстоява националната идентичност, целите и заветите, но в същото време и задължение, посочи още Росен Желязков.

"Задължение да ценим чуждата независимост, задължение да се борим и другите народи да имат право да отстояват своята независимост, своя суверенитет и своята териториална цялост", направи препратка към актуалните геополитически събития той.

Желязков подчерта важността на цивилизационния избор, който е направила България и призова да пазим заветите, оставени ни от предшествениците ни.

За независимост и от патриотарските митове, призова Денков

За независимост и от патриотарските митове, призова Денков

Когато българите се обединят, никой и нищо не може да ги спре, изтъкна премиерът

Денят на Независимостта е забележителен урок за това, че единението и волята са пътят за постигане на националните идеали и защитата на българския интерес. Той е още по-важен днес, когато се борим с множество кризи, проблемите на обществото се заглушават, когато се правят опити за подмяна на историята ни, а държавността отстъпва пред чужди интереси и зависимости. Това написа тази сутрин във "Фейсбук" президентът Радев. 

Напоследък президентът казва доста неща, които просто не са верни. Ще дам най-ясния пример - когато говори за "изкривена история", неговите аргументи се базират именно на изкривената история, а не на истинската история на България. Няма смисъл да коментирам повече, както се казва - нека по делата да съдят.

Така в отговор на въпрос на News.bg министър-председателят Николай Денков коментира позицията на президента.

Денков подчерта - правителството не говорило против която и да е институция. "Но искам и същото уважение към нас. Ако проследите тези престрелки, те стартират от други институции. Много пъти премълчаваме, но когато се мине определена граница, трябва да отговорим."

"Успехите днес се базират на истинските исторически уроци, а не върху някакви измислени патриотарски митове. Това, което ви уверявам, е, че ще използваме всички исторически уроци, за да може България да получи в следващите години мястото, което й се полага на европейската карта. Като самостоятелна, независима и успешна държава, в която ние, нашите деца и внуци, искаме да живеем, защото това е най-доброто място на живот", заяви Денков в тържествената си реч по повод Деня на независимостта.

Правителственият глава даде и друг пример за според него невярна реторика от страна на президента - че кабинетът не прави нужното за интеграцията ни в Шенген. "Всеки ден имаме разговори, преговори, имаме план как да действаме, просто невинаги ги обявявам. Защо да обявявам примерно, че съм говорил с холандския премиер? Има ли нужда да го обявявам?", попита реторично той.

Денков: Доста тези на Радев са просто неверни

Денков: Доста тези на Радев са просто неверни

Няма нищо лошо да получават подкрепа от ДПС, за да изпълняват програмата си, смята той