Досегашният заместник социален министър Зорница Русинова ще седне в стола на подалия оставка Ивайло Калфин. Това обяви премиерът Борисов в кулоарите на парламента.

Припомняме, ГЕРБ и коалицията си харесаха вицепремиера Томислав Дончев за овакантения пост, но той отказа, което наложи да се търси спешен разервен вариант.

Калфин се справяше добре. Искам да има приемственост. С тези думи Бойко Борисов аргументира своя избор на Зорница Русинова за нов социален министър.

Преди единодушно да гласуват, патриотите препитват Русинова

Преди единодушно да гласуват, патриотите препитват Русинова

Ако оправдае очакванията ни, ще гласуваме единодушно, уверен Каракачанов

Русинова от 15 години работи в социалното ведомство, освен това имала подкрепата на ГЕРБ, на социалните партньори и била добър приятел на Брюксел.

От думите на министър-председателя стана ясно, че той е разговарял за Русинова с коалиционните партньори и всички са „за“.

Коя е тази Зорница Русинова, чудят се от АБВ

Коя е тази Зорница Русинова, чудят се от АБВ

Партията решава в понеделник дали да подкрепи наследника на Калфин

Попитан за вчерашното разминаване с предложението на Томислав Дончев за социален министър, Борисов каза: „Не мога да се меся във вашите очаквания.“

След като му бе припомнено, че заместникът му Цветан Цветанов е провел консултации Дончев да наследи МТСП, Борисов реторично попита: „От мен да сте чули нещо по темата?“ „Господин Цветанов има своето мнение като председател на парламентарната група“, допълни Бойко Борисов.

Премиерът бе категоричен, че Томислав Дончев е много добър министър, но като вицепремиер му бил по-важен в усвояването на еврофондовоте.

Сега Дончев бил много зает, тъй като премиерът го ангажирал да води преговорите за доставките на газ и петрол за България.

Два дни Томислав Дончев бил с него в Лондон и премиерът много се забавлявал с българските медии и техните очаквания кой ще бъде новият социален министър.

Томислав Дончев е от войниците на ГЕРБ“, посочи още Бойко Борисов и поясни, че Дончев не се е отказал. Като виден кадър на партията нямало как да не се съгласи с решение на лидера и на партията си, ако го посочат.

Цветанов обсъждал Дончев за социален министър зад гърба му

Цветанов обсъждал Дончев за социален министър зад гърба му

Вицепремиерът призна, че новата длъжност би затруднила останалите му ангажименти

До този момент Зорница Русинова е отговаряла в МТСП за сферата на Европейските фондове и международните програми и проекти и Международното сътрудничество и въпросите на Европейския съюз.
Наблюдавала и координирала е дейността на: Главна дирекция „Европейски фондове, международни програми и проекти” в МТСП; Дирекция „Европейски въпроси и международно сътрудничество” в МТСП.

Зорница Русинова е магистър по международни икономически отношения от Университета за национално и световно стопанство.
Притежава магистърска степен по българска филология и английска филология от Софийски университет „Св. Климент Охридски“. Владее руски и английски език.

Заемала е поста заместник –министър на труда и социалната политика (март 2012 – март 2013г.), отговарящ за политиката на пазара на труда, международни отношения, трудовото и социалното право, доходите и демографски политики и международните и европейските програми за финансиране.

Под нейно ръководство са били Агенция по заетостта, Управляващият орган на Оперативна Програма „Развитие на човешките ресурси 201", проект "Красива България".