Птичи грип. 

"Сега":

100 000 птици ще бъдат убити в Хасковско заради птичи грип

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) откри две огнища на птичи грип в Хасковско. Засегнати са големи ферми в района. Около 100 000 птици ще бъдат умъртвени заради заразата. Издадена е заповед, която включва предприемане на спешни мерки за ликвидирането на огнището. Ще бъдат извършени клинични прегледи и, при съмнение, ще бъдат взети проби. Забранен е пазарът на птици и движението на продуктите от заразените животни. "След умъртвяването ще се извършват няколко дизенфекции на помещенията", заяви директорът на Регионалната дирекция по безопасност на храните Георги Илиев в ефира на Нова тв.

Забраните ще бъдат вдигнати, ако в рамките на месец няма нови прияви на болестта.

"Специално този щам не е опасен за потребителите на птиче месо. В редки случаи може да се наблюдават леки грипоподобни признаци. Това може да се случи само при пряк контакт със заразените птици", каза още Илиев. Той призова общинските власти, стопаните и ловците да бъдат внимателни и, ако забележат трупове на диви животни, веднага да съобщят, тъй като движението на прелетните птици не може да бъде ограничено.

 

Скандал. 

"24 часа":

Депутат от "Атака": Симеонов да си дава бързо оставката, нищо, че аз излизам от НС!

"Валери Симеонов незабавно да си подава оставката! Аз лично се срамувам, че този човек е вицепремиер от квотата на "Обединени патриоти"!"

Това заяви пред "24 часа" депутатът от "Атака" Миглена Александрова, потресена вдън душа от думите на Симеонов "група кресливи жени с уж болни деца" по адрес на майките на деца с увреждания.

 

Вот. 

"24 Часа":

Всички "за" нов здравен модел, но БСП сама в мотивите за вота 

Сегашният модел в здравеопазването не работи добре - около това се обединиха и управляващи, и опозиция в дебатите по искания от БСП вот на недоверие. Социалистите обаче останаха сами в мотивите си, след като ДПС заяви, че подкрепя вота заради проблемите в системата, но не и аргументите им. Гласуването ще е в сряда.

Знаково 3-часовите дебати се проведоха в Деня на българския лекар. Премиерът Бойко Борисов, който е в Брюксел, написа поздравление до медиците. Той е духом с нас, обясни шефката на парламента Цвета Караянчева, която говорила с него по телефона.

 

Случаят "Виктория Маринова".

"Сега":

Съдът остави в ареста Северин Красимиров

 

Северин Красимиров, обвинен за изнасилване и убийство с особена жестокост на 30-годишната тв водеща Виктория Маринова, остава за постоянно в ареста. Това определи Окръжният съд в Русе, след като прокуратурата поиска най-тежката мярка за неотклонение, съобщи "Дарик". Определението на съда може да се обжалва в тридневен срок пред Великотърновския апелативен съд.

Престъплението бе извършено на 6 октомври т.т. Тялото на Виктория Маринова бе открито в ранния следобед край брега на Дунав. Четири дни по-късно в Германия за убийството бе задържан 21-годишният Северин Красимиров от Русе. Той бе екстрадиран в България на 17 октомври вечерта, а вчера бе конвоиран до следствения арест в крайдунавския град.

В началото на заседанието служебният адвокат на Северин Иван Дойнов поиска делото да се гледа при закрити врата, но съдът реши, че искането е неоснователно. Красимиров е на 20 години и има начално образование, тъй като няма завършен 8 клас, стана ясно по време на заседанието.

Окръжният прокурор на Русе Георги Георгиев и прокурор Кремена Колицова заявиха, че са налице всички предпоставки за взимане на най-тежката мярка за неотклонение на обвиняемия.

 

Мярка. 

"24 часа":

Четиримата роми, нападнали полицаи в Сливен, ще прекарат уикенда в ареста

 

Районната прокуратура в Сливен задържа за 72 часа Йонко Д., Симеон Б., Ангел Д. и Антон И., обвинени в непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи грубо неуважение към обществото, като и за пречене на орган на власт, съобщиха днес от Апелативната прокуратура в Бургас. От обвинението уточниха, че мъжете са обвинени заради поведението им по време на инцидента в четвъртък вечер в квартал "Надежда" на града. Непристойните им действия били съпроводени със съпротива срещу полицаите, дошли по сигнал за силна музика и изпълняващи задължение по опазване на обществения ред.