Митрополитите агенти на Държавна сигурност са сред водещите теми на вестниците в сряда.

„11 от 15-те митрополити от Светия Синод на Българската православна църква са били сътрудници на бившата Държавна сигурност. Това публикува на сайта си Комисията по досиетата. Всички са работили като агенти за Шести отдел на ДС, който е отговарял за "борба с политическата диверсия", показва справка в огласените от комисията списъци." - пише в. „Сега".

„Комисията установи принадлежност към бившите служби и на осем духовници от мюсюлманското изповедание. Само софийско-пловдивският епископ Георги Йовчев е установен като агент сред висшите духовници от католическата църква.
Впечатление прави, че при повечето митрополити на Българската православна църква не е посочена дата за снемането им от отчет, изключение прави само ръководителят на епархията в САЩ, Канада и Австралия митрополит Йосиф, който е снет от отчет през 1988 г. За повечето от духовниците има данни, че са работили срещу заплащане. Почти всички са сътрудничели на Шесто управление - политическата полиция, някои са били към Първо главно управление - разузнаването, а Западно- и Средноевропейски митрополит Симеон е бил и в контраразузнаването.
Митрополит Симеон е минал през всички нива на ДС, бил е агент, секретен сътрудник с псевдоними Христов и Торис, а впоследствие - през 1967 г. е станал и щатен служител на Първо главно управление. Вербуван е още 1964 г. За него има собственоръчно написани агентурни сведения, документи за получено възнаграждение, разходни документи, отчетени от ръководили го щатни служители, а личното и работното му дело е в 27 тома.
Варненски и Великопреславски митрополит Кирил е бил секретен сътрудник и агент под псевдонимите Ковачев и Владислав. В досието му са намерени собственоръчно написани агентурни сведения, документи за получено възнаграждение, разходни документи и др. За него има и регистрирано писмо от ноември 1990 г. с искане "да бъдат заличени от всички картотеки данните" за Владислав".
Митрополит Кирил е регистриран в първо главно през 1976 г., като е възстановен и пререгистриран през юни 1989 г.
Агент и секретен сътрудник с псевдоними Николов и Зографов е бил митрополитът на САЩ, Канада и Австралия Йосиф. Той е вербуван сравнително късно - през 1980 г., като през 1983 г. е регистриран към разузнаването. За него също има разходни документи. За митрополит Йосиф за разлика от другите духовници е посочено, че е снет от оперативен отчет през 1988 г.
Плевенският митрополит Игнатий също е бил агент и секретен сътрудник с псевдоними Пенев и Германски. Работил е и за МВР - Стара Загора, и за разузнаването, и за политическата полиция. Вербуван е през 1980 г.
Видинският митрополит Дометиан е бил агент Добрев. Той също има свои донесения, няма данни за получени хонорари. Вербуван е 1972 г.
Сливенският митрополит Йоаникий е бил агент Кирилиевич, като от 1977 г. е работил за управлението на МВР - Сливен, по линия на Шесто управление на ДС. Впоследствие е бил и регистриран към самата политическа полиция.
Великотърновският митрополит Григорий като агент Ваньо е служил на управленията на МВР във Верико Търново и в Стара Загора, а впоследствие и той е бил регистриран към Шесто управление. Вербуван е 1975 г.
Врачанският митрополит Калиник е имал два псевдонима като агент - Рилски и Велко. Регистриран е през 1968 г., като и той последователно е тръгнал от сътрудник на управление на МВР и впоследствие е регистриран и към политическата полиция. При него също искане от ноември 1990 г. да бъдат заличени от всички картотеки данните за Велко.
Неврокопския митрополит Натанаил всъщност е бил секретен сътрудник Благоев. Той е регистриран в разузнаването през ноември 1980 г. Той също има собственоръчно написани агентурни сведения, документи за получено възнаграждение, разходни документи, отчетени от ръководил го щатен служител и др.
Русенският митрополит Неофит в средите на ДС е бил известен като агент Симеонов. Регистриран е към Шесто главно управление, за него няма данни за лични донесения.
Комисията съобщи за пореден път и името на вече обявения Старозагорски митрополит Галактион, който е бил агент Мишо." - информира в. „Дневник".

„Няма изненада: В синода 11 ченгета" - пише „Труд".
„Варненският и Великопреславски митрополит Кирил е имал честта да бъде привлечен за комунистическата тайна полиция от своя чичо - легендарния генерал от ДС Христо Маринчев. Вербовчикът му е работел активно по агентурната мрежа в расо, защото е записал в редиците на службите и дядо Натанаил, и западноевропейския митрополит Симеон (единственият на щат)."На Бога съм служил, това е то", коментира той пред "Дарик".
Повечето от митрополитите с досиета са работили за Шесто управление, трети отдел на ДС...
Най-масово владиците са били зачислени към отдела за "борба с вражеската дейност по линия на религията".
За разлика от патриарх Максим водачът на мюсюлманското вероизповедание у нас се оказа доносник.
„Мустафа Алиш Хаджи е бил вербуван 4 дни след падането от власт на Тодор Живков - на 14 ноември 1989 г., а е регистриран близо месец по-късно - на 11 декември 1989 г. Сегашният главен мюфтия е бил вербуван от оперативния работник Алексей Ковачев и е получил псевдонима Андрей. Той се е водел на отчет в окръжното управление на МВР във Велинград. Според официалната биография на Хаджи по онова време той е работел в завода "Васил Сотиров" в града като специалист по сушене на дървесина.
"През ученическите си години тайно взима частни уроци по религия при ходжите от селото, а след това - във Велинград и други населени места", пише днес на сайта на Главното мюфтийство. Няма да разберем нищо за другите тайни акции на Мустафа Хаджи, защото работното му дело е унищожено през 1992 г." - се казва в публикацията.

Приетият от правителството мораториум върху сондирането за шистов газ също е широко отразен от всекидневниците.

„ГЕРБ налага безсрочен мораториум за шистовия газ" - гласи заглавие на в. „Стандарт".
„Безрочен мораториум за добив на шистов газ с технологията "хидравлично разбиване" реши да наложи ГЕРБ. На свое заседание депутатите от мнозинството решиха да внесат забраната за обсъждане в пленарна зала в сряда.
Заместник-председателят на групата Валентин Николов уточни, че на заседанието във вторник при депутатите от управляващата партия е дошъл лично премиерът Бойко Борисов, а решението е прието почти без никакви разисквания.
В сряда в пленарната зала, когато парламентът трябва да разгледа вариантите за забрана на проучването и на добива на шистов газ по спорния метод, Валентин Николов ще направи и предложението мораториумът да няма срок." - се казва в статията.

„Кабинетът "Борисов" се поддаде на страховете от добива на шистов газ и оттегли разрешението, което даде миналата година на американската компания "Шеврон". В същото време парламентарната група на ГЕРБ преработи за трети път за последните два дни проекта си за мораториум и той вече предвижда пълна и безсрочна забрана за проучване и добив на шистов газ, както и използването на метода "хидрофракинг" при добива на полезни изкопаеми.
В понеделник вечерта управляващата партия бе склонна да наложи временна забрана за използване на технологията, за която еколозите твърдят, че е вредна. Срокът щеше да продължи, докато не се преработят дузина специални закони, които да гарантират безопасен добив. След вчерашното заседание на кабинета обаче парламентарната група се е събирала отново в присъствието на премиера Бойко Борисов, признаха депутати... От стенограмата от вчерашното правителствено заседание не може да се направи извода, че на "Шеврон" се забранява каквато и да било дейност по добива на газ." - пише „Труд".

„Правителството отне разрешителното на американската компания "Шеврон" да търси и проучва за шистов газ в Североизточна България за период от пет години. Мотивът е липсата на достатъчно данни за осигуряване на безопасността за околната среда при използването на метода на хидравлично разбиване при проучването и добива на шистов газ, обясниха от информационната служба...
Разрешителното бе дадено на "Шеврон" на 16 юни 2011 г. след конкурс, спечелен от американците, които обещаха да внесат 30 млн. евро в бюджета. В едномесечен срок министър Трайков трябваше да проведе преговори с титуляра на разрешителното и да сключи договор за проучванията на територията на областите Разград, Силистра, Добрич, Шумен и Варна. Преговорите обаче се забавиха, а и започнаха протести..." - информира в. „Сега".

По същата тема в. „24 часа" цитира министъра на икономиката Трайчо Трайков: 
"Всичко това, което се предлага тук, ми прилича на мафиотско убийство. Така министър Трайчо Трайков в понеделник вечерта описа предложенията за мораториум над проучванията и добива на шистов газ. Първо забраняваме добива на шистов газ, което е изстрел в сърцето. След това контролно в главата забраняваме и проучванията по метода на хидравличното разбиване. А накрая слагаме забрана и на теренните проучвания, които представляват камион да върви по нивата и да пуска едно бетонно блокче. Това е все едно да отрежем главата на жертвата за по-сигурно."
Преди това четири часа министърът бе слушал спорове в икономическата комисия на парламента. Въпреки че първоначалните предложения бяха три - закон срещу шистовия газ от БСП, мораториум до 20 г. от "Атака" и още една забрана от Яне Янев. Накрая комисията прие четвърти вариант - забрана, преповтаряща исканията на еколозите.
В изчетените от зам.-шефа на комисията Валентин Николов от ГЕРБ "редакционни поправки" обаче имаше една точка, която възмути противниците на шистовия газ: забраните за проучване и добив на шистов газ важат или докато се предвиди процедура по екооценка за този вид добив, или докато се забрани със закон. "Причината за този текст е, че ГЕРБ още няма финална позиция. Ще имаме до сряда", обясни Николов пред депутатите и лобитата на противниците и поддръжниците на шистовия газ. Заради уклончивата забрана еколозите заплашиха с нови протести, а Трайков заключи: "Ако съм частен инвеститор, бих поизчакал, преди да инвестирам."

В. „Дневник" също помества публикация по темата:
„Дебатите по темата в България ще бъдат възобновени, когато и Европейската комисия и Европарламентът започнат обсъжданията за шистовия газ. По думите на външния министър Николай Младенов, е много вероятно да бъде предложена забрана за проучванията и добива на този газ с хидрофракинг в Европейския съюз.
Борисов изтъква, че принципно шистовият газ е важен национален залеж и проучването му е важно за икономиката на страната и би могъл включително да служи за коз при предстоящите преговори с Русия за цените на доставките на природен газ." - пише всекидневникът, като публикува и стенограма от заседанието на министрите.

Вестниците отделят място и на това как се образоват българските деца и как се развиват като личности.

„Българчетата водят в класация по затъпяване" - алармира в. „24 часа".
„България е на първо място в европейската класация на затъпяващите деца и младежи. Това сочи проучване на Европейската фондация за подобряване качеството на живот, цитирано от Deutsche Welle.
Според резултатите й 21,8 на сто от нашите младежи на възраст между 15 и 24 години нито имат образование, нито се стараят да придобият квалификация, нито работят.
Категорията на хора без никакви перспективи в България е двойно по-голяма от средния показател за ЕС, показва още изследването.
Хората без никакви перспективи са като "пожертваните деца на прехода", коментира Еми Барух пред Deutsche Welle. Според нея момчета и момичета, които растат в конфликтна зависимост от родителите си, в опасно подчинение на улицата са „пожертваните деца на прехода".
Те се шляят и тъгуват в непропускливата среда на собствената си изолация, неспособни да оцеляват самостоятелно, не могат да се ориентират в хаоса на времето, имитатори и епигони на пошлите модели на успели хора, които натрапват някои медии.
Челното място в европейската класация на затъпяващите млади означава:
Първо: въведение към краха на илюзиите на родителите; две поколения българи възприемаха "Европа" като десерт, като крайна цел след едно пътуване на буксир, а не като начало на пълноценно общуване на свободни хора, способни да правят самостоятелен избор и да приемат последствията от това. Тези родители така възпитаха и децата си.
Второ: отстъпление от основополагащите принципи, записани във Всеобщата декларация за правата на човека - като право на просвета и образование и право на достоен живот.
Трето: диагноза за състоянието на българската демокрация, която е все по-уродливо отстранена от потребностите на "демоса" и все по-бездарно размазана около мегаломанията на политическия елит.
Още по-тревожен факт са изнесените неотдавна данни за базисните знания на младежите, които постъпват в университетите. Тяхната ужасяваща неграмотност е в основата на спорната идея да се въведе задължително обучение по правопис за първокурсници...
Въпросът е как да бъде вменено на автономното висше учебно заведение да прави това, което училището е пропуснало в продължение на 12 години, посочва коментаторката.
Решението според нея: "през 2012 година осъмваме безутешно изгубени по пътища, които не водят наникъде, заобиколени от безпросветното безгрижие на 15-20-годишни момчета и момичета, които приемат паразитирането за нормален начин на живот, и на други хора, които приемат това за несъществена подробност от битието на съвременна България". - продължава всекидневникът.

В. „Стандарт" информира за това на кого искат да приличат децата:
„Анкета сред третокласници от пазарджишко основно училище разсмя и разплака учителки по литература. Педагозите решили в извънкласно време да запълнят уроците си по литература с анкета. В нея имало два прости въпроса - на кого искат да приличат децата и защо? Първото място с един глас повече спечелил Симеон Дянков пред Бойко Борисов. В мотивите си децата написали, че първият събира и раздава пари, а това е най-важно сега. На Борисов пък искат да приличат само момчетата, които и без това са лидери в класовете си.
Интересни сравнения между родителски статус, грамотност и възпитание на децата се получиха във всички отговори, разказа педагожката Донка Железчева. Момичетата от по-бедни семейства и от селата масово посочват Ферхунде, а по-изисканите госпожици искали да са Лейди Гага. Сред първите предпочитания се нареждат героите от "Местопрестъпленията", като фаворит е Хорейшио. Все пак някои момчета също гледат турски сериали, защото искат да са Къванч или Али Ръза.
Лошото е, че някои не могат да мотивират предпочитанията си, а 30 % от децата искат да са като Бил Гейтс, само че да не работят нищо."