„24 часа

Борисов ясен: Не сме ли №1 на 6-и, подавам оставка

“Борите се всички вие за победа! Ако не сме си я заслужили, ако българите не са преценили така, ще се дръпнем - да дойдат тези, които ще си изберат”, зарече лидерът авангарда на ГЕРБ. Лично той, който в интервюта си е признавал как баща му е казвал “Силен си, сине, ама си будала”, си отчел грешката, че е бил прекалено толерантен с политическите противници. Но вече щял да го поправи. Ние вече няма да сме толерантни, защото те не отчетоха нашата толерантност, зарече се премиерът.

„Труд”

15 милиона бюлетини печата БНБ

Над 15 милиона бюлетини ще бъдат отпечатани за президентските избори и референдума, които ще се проведат на 6 ноември, съобщиха пред „Труд“ източници от Централната избирателна комисия, запознати с тръжните процедури. Книжата за гласуване ще бъдат произведени от печатницата на Българската народна банка (БНБ), като първата обществена поръчка бе обявена в края на септември. Тя отнася за бюлетините за допитването до народа – 7 577 000, инициирано от „Шоуто на Слави“.

Според хората от ЦИК броят на бюлетините за президентския вот ще бъде между „7,5 и 8 милиона“ и е и за двата тура..

„Стандарт”

Борисов: Победа за силна България

Победа на президентските избори, за да има силна и стабилна България. Тази политическа цел зададе на ГЕРБ лидерът на партията Бойко Борисов, откривайки официално кампанията на Цецка Цачева и Пламен Манушев вчера.

ГЕРБ трябва да е първа политическа сила на първия тур, когато ще се види силата на политическите партии. Това не означава, че за втория няма да се борим, заяви Борисов. И допълни: "Ако не победим, ще се отдръпнем, ще подам оставка."

Опонентите ни не искат да има силни партии в България. Преди 2 години сринаха банки и системи. Покриха се и сега пак излизат да лъжат народа. Иска им се да паднем, защото на тях им се краде много, каза още Борисов. Той подчерта, че партиите, които искат оставка на правителството, имат по 3, 4, 5% доверие. С това ли ще ни управляват стабилно после, попита премиерът. И заяви, че много би искал да види силни леви и десни партии с по 20-25%, защото това би означавало, че българите са активни. „Монитор”        

Мошеници жилят хазната с фирми под наем

ирми, взети под наем, жилят хазната, като крият обороти и данъци. Новата схема реално е плъзнала из цялата страната, като според разследващите всяка трета фирма у нас се ползва срещу заплащане от други търговци.

Най-често дружествата се ползвали при търговията с ментета и други притеснителни стоки, където освен от ревизия има опасност собствениците да се разследват и за извършени престъпления. Схемата лъснала след една от поредните проверки на НАП по Черноморието в края на сезона, съобщиха от приходната агенция за „Монитор“.

„Сега”

Министерствата бързо и сигурно затъват в дългове

Въведените със закон ограничения за размера на новите задължения, които министрите имат право да поемат през годината, не работят. Министерствата масово не се вместват в лимитите, определени от Народното събрание, и трупат нови ангажименти за разходи, които подкопават и бюджетите им за следващи години. Това става с благословия на кабинета и е поредният пример за широките правомощия на правителството за размествания в изпълнението на държавния бюджет без одобрението на Народното събрание. Това показва отчетът за изпълнението на държавния бюджет за 2015 г., който е внесен в парламента и ще бъде обсъден от депутатите в следващите дни.

„Дума”

Самоков протестира срещу мигрантите

Стотици граждани на Самоков излязоха вчера на протест срещу настаняването на бежанци. Той беше провокиран от признанието на вътрешния министър Румяна Бъчварова, че преди десетина дни на сградите на бивши поделения в две села край града е правен оглед и там ще бъдат изградени центрове за мигранти. Главната причина за недоволството е липсата на достатъчно информация и диалог, заяви кметът Владимир Георгиев. Хората смятат, че мигрантите нарушават бита и християнските традиции и изразиха притеснения от евентуалното създаване на терористични клетки в страната.

Самоковчани излязоха с обща декларация срещу настаняването на бежанци и предупредиха, че ще продължат с протести пред парламента.

„Капитал дейли”

„Булгартабак" губи пазар и в страната

Пазарният дял на свързвания с Делян Пеевски "Булгартабак", който е лидер по продажби в страната, е паднал от 30.6% през януари до 29.5% през август според данни от цигарените компании. През последните години позицията на холдинга на българския пазар, който е на стойност около 2.8 млрд. лв., се колебаеше около и над 30% и сега за първи път слиза под това ниво. Другата компания, която губи видимо пазарен дял, е "КТ интернешънъл" (доскоро "Кингс табако" на основателите на "Винпром Пещера"), която само от януари до август е с 1.2 процентни пункта надолу и в момента е с дял от 9.7% от продажбите в стойност. Две от чуждите компании изземват част от пазара - Philip Morris и British American Tоbacco.