24 часа

3 месеца даде Борисов на македонските историци

Срок до октомври да се изчистят спорните въпроси в общата история даде на Северна Македония премиерът Бойко Борисов. Той бе в Скопие вчера за отбелязването на втората годишнина от подписването на договора за приятелство.

Двамата с македонския му колега Зоран Заев заедно почетоха паметта на Гоце Делчев и поднесоха цветя пред гроба му в църквата "Св. Спас". Именно животът и делото на Гоце се оказаха крайъгълният камък в преговорите между София и Скопие по изчистване на спорните исторически въпроси - процес, който бе поверен на комисия от експерти историци.

Труд

"Биволъ" на разпит за крадените данни от НАП

Специализираната прокуратура издаде Европейска заповед за разследване във Франция, където да бъде разпитан главният редактор на сайта "Биволъ" Атанас Чобанов за връзките му с крадците на данни от НАП.

Заповедта ще бъде изпратена на френските власти, които да издирят Чобанов на постоянния му адрес в Париж. Пред БНР той каза, че е на почивка из Европа, но ще съдейства, ако бъде потърсен от френските власти.

Като писа "Труд", открадната информация от НАП е била предоставена на "Биволъ" 2 седмици преди да стане известна хакерската атака. Това стана ясно преди заседанието на спецсъда, който пусна собственикът на фирмата Иван Тодоров на свобода срещу 100 000 лв. гаранция. Обвинението ще протестира мярката пред Апелативния спецсъд с искане на Тодоров да се наложи постоянен арест.

Монитор

Учители на бунт срещу обиколки по домовете

Поводът за призива е предложението в постановлението на механизма за обхват на учениците, според което учители също ще трябва да обикалят домовете на отсъстващите ученици. Педагози и сега участват в екипите, но основната им дейност се състоеше в това да запишат децата, които не са върнати в училище. Само за последните две години благодарение на тяхната работа в класните стаи влязоха над 40 000 ученици, отчетоха при последната си среща през май от Координационното звено по Механизма за съвместна работа на институциите по обхващане и включване на деца и ученици в образователната система.

Тогава просветният министър Красимир Вълчев заяви, че резултатите са видими, но механизмът ще бъде насочен към ежедневната посещаемост.

Стандарт

Волен излиза, Слави влиза

Няма такава партия - с балет и бенд. Това бяха първите коментари след като Слави Трифонов обяви в края на последното си предаването по бТВ, че прави политически проект "Няма такава държава" и собствена телевизия "Седем осми". Но именно защото такава партия досега не е имало, проектът, който тръгва наесен, може да разбърка колодата от партийни карти.

Новатор ли е Слави? Не, ако прегледаме последните 19 години, в които най-рейтинговото шоуто в частната телевизия бе огледало на политическите бакии. По подобен сценарий тръгнаха и Волен Сидеров, и Николай Бареков. Също като Слави, и двамата говорят с езика на народа, често и на улицата. Изричат "право куме в очи" всичко онова, което паркетните политици само си шушукат в кулоарите на парламента.

Сега

Съдия подаде оставка заради корумпираната съдебна система

Съдията от Софийския районен съд Методи Лалов подаде оставка и обяви това на профила си във "Фейсбук". Той публикува и цялото си заявление за напускане, в което излага ред критики към съдебната система, като твърди, че тя е "една силно корумпирана конструкция, която е ръководена от политически зависим ВСС.

Капитал дейли

Шоуто продължава. Въпросът е как

От краткото изявление на Трифонов не стана ясно какъв точно ще е новият телевизионен продукт и в коя телевизия ще се прави, освен това, че ще стартира след 15 септември. Предположенията, които се правят, откакто се разбра, че договорът на шоуто по bTV изтича и няма да бъде подновен, че изявите му ще продължат по кабелната телевизия "Евроком", засега не се потвърждават. От ръководството на медията определят пред "Капитал" това като слухове и казват, че разговори в тази посока с Трифонов не са водени. Ако все пак Трифонов е решил, че иска мащабът на бъдещия му проект да е като на сегашното шоу дори и със силен политически акцент, подобни проекти са по силите само на две телевизии в България - ефирните "Нова тв" и bTV, тъй като то изисква голям бюджет, какъвто не е по възможностите на малки канали.

Дума

Над 2 милиона българи живеят под прага на бедността

Над 2,1 милиона българи живеят с доходи под линията на бедност. Което означава, че имат месечен доход под 348 лева. Става въпрос за над 30 процента от домакинствата в страната. В същото време едва 28,7% от семействата са с общ доход над издръжката на живот. Това показват данните на КНСБ за линията на бедност, доходите и издръжката на живот, представени днес на пресконференция.

Според председателя на синдиката Пламен Димитров, бавно намалява броят на бедните, но той все още е с много високи нива. Над 1322 пенсионери живеят с пенсия под прага на бедността.

С 87 лева е поскъпнала месечната издръжка на четиричленно семейство за последната една година. През второто тримесечие на тази година, едно семейство се е нуждаело от 2 448 лева, за да покрие разходите си за един месец. Това е с шест лева повече спрямо първото тримесечие на годината и с 87 лева повече, спрямо същия период на миналата.

Земя

Свинското поскъпва с 45 %

Заради болестта и избиването на животните не само у нас, но и в цял свят, цената на свинското месо на българския пазар се е покачила между 25 и 30% за по-малко от месец, а до есента може да скочи с още 15%. Това прогнозира пред БНТ Румен Андреев, изпълнителен директор на едно от най-големите предприятия за производство и преработване на свинско месо у нас. По думите му, че ако не се вземат бързи и адекватни мерки, страната ни ще загуби цял отрасъл,какъвто е свиневъдството.