"24 часа"

4000 евро подкупи на месец гушвал митничар на ГКПП Лесово

Между 2 и 4 хил. евро от рушвети прибирал месечно митничар от ГКПП Лесово, за да пропусне безпроблемно коли, автобуси и тирове през границата. Корупционната схема бе осветлена при акция на ГДБОП, ДАНС и спецпрокуратурата в сряда. Според запознати служителите на 3-те ведомства са действали в много добър синхрон. Над 200 униформени затвориха граничния пункт с Турция в 7 ч, което предизвика гнева на шофьорите.

"Труд"

41 хотела на търг заради дългове

Частни съдебни изпълнители са пуснали на търг 41 хотела в цялата страна заради неплатени дългове, показва проверка на "Труд" в регистъра с публичните продажби на недвижими имоти към Камарата на ЧСИ.

Бирниците се надяват да съберат от закъсалите собственици общо 58 млн. лева.

28 са хотелите, за които началната цена е над 250 000 лв. Двата най-скъпи са "Бест Уестърн Премиер Тракия Хотел", който се продава за 19,9 млн. лв., и "Интерхотел Велико Търново" - за 14,1 млн. лв.

Великотърновският хотел е с ипотека за 10 млн. евро към фалиралата Корпоративна търговска банка. Това е поредният опит сградата да бъде продадена, като сега цената е с около 3 млн. лева по-ниска.

. "Стандарт"

Али Баба и 40-те митничари

Митничарите от КГПП Лесово се оказаха като бандата на Али Баба. Заради системно прибиране на рушвети 40 служители от пункта начело с двамата шефове на смени бяха натръшкани при спецакция на агенти от ДАНС и антимафиоти. "Беше като на кино. Дойдоха полицаи с маски, направо сложиха белезници на митничаря, който ни проверяваше колата, и го отведоха", разказа Юксан Налиев, който пътувал към Турция със съпругата си. Заради акцията граничният пункт беше затворен още по тъмно сутринта. Докато течеше операцията, се образува повече от 4-километрова опашка от камиони. Някои от митничарите са заловени с пачки в джобовете. В домовете на други пък са открити валута и злато. Арестуваните са наблюдавани и подслушвани от месеци, за да се разкрие цялата схема.

"Монитор"

50 наши фалшификатори заливат Европа с антики менте

50 наши фалшификатори заливат Европа с антики менте. Това съобщиха от "Национална полиция" пред "Монитор". Изкусните майстори обаче не попадат под ударите на закона, тъй като у нас все още не е нелегално да се правят копия на такива предмети.

Най-много фалшификати се изнасяли за Германия и Австрия, където ежеседмично се организирали аукциони за подобни вещи. Според статистиката от международните служби

80% от монетите, че дори и съкровищата, които са с български произход, по търговете са менте. Най-често били засичани монети с лика на Александър Македонски, Филип II, Филип III. Т.нар. стартери се продавали за по около 2000 евро. Много малка част от тях обаче били автентични. Повечето били дело на изкусните фалшификатори. Смята се, че майсторите ги изработвали някъде в Източна България.