"Труд"

Антифриз трови кучета в "Младост"

Сигнал за разлят антифриз стресна жителите на столичния квартал "Младост" след поредицата случаи на разпръсната отрова, която погуби домашни и безпризорни животни в района, научи "Труд".

Смъртоносната течност е била разлята в оживения парк на "Младост" 2, твърдят очевидци. По думите им там се разхождат не само домашни кучета, но е и предпочитано място за децата от квартала, които играят на площадките. В близост има и училище, и детска градина.

"Стандарт"

Длъжниците по-малко, борчовете по-големи

По-малко българи затъват с дългове, но затова пък - с по-големи суми. Това сочат анализите на Асоциацията на колекторските агенции в България (АКАБГ), представени вчера. Средният размер на необслужваните задължения у нас скача с 22% през 2016 г., каза Райна Миткова, председател на АКАБГ. Средният личен дълг на нашенеца пък е почти двоен спрямо 2014 г. Българинът най-често затъва заради телефони (21%), компютри и таблети (17%), телевизори (17%). За тези лъскави джаджи нашенецът - особено ако още няма 30 г. и е прясно назначен на първата си постоянна работа, е най-склонен да тегли заем. Младок до 30 г., зодия Близнаци, от Стара Загора или Благоевград е профилът на длъжника. Ракът от Враца и Русе пък е идеалният платец.

"Монитор"

Дрипшоповете въртят оборот за 100 млн. лв. годишно

Оборотът на магазините за дрехи втора употреба в България е поне 100 млн. лв. Това съобщи за "Монитор" Севдалин Спасов, председател на националния съюз на търговците от този бранш.

"Пазарът е силно конкурентен, защото сме в ЕС и всеки може да внася и да продава", обясни браншовикът.

"Сега"

Три фирми са взели най-много пари от "безплатното" саниране

Три фирми водят класацията по спечелени пари от програмата за "безплатно" саниране на ГЕРБ. Това сочат данни на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) за извършените и платени досега дейности. Санирани са общо около 300 блока от одобрените 2022 сгради, а три фирми са получили 17 млн. лв. от общо платените 282 млн. лв., съобщи Mедиапул.

"Дума"

Незаконни заплати в "Напоителни системи"

С амо за последните 8 месеца в дружеството "Напоителни системи", което и без това е в изключително тежко състояние, задълженията са се увеличили с 5 млн. лв. Това заяви вчера на пресконференция министърът на земеделието проф. Христо Бозуков. Смяната на изпълнителния директор Галина Панайтова е заради установени нередности, свързани с възнагражденията. Тя е получавала пари и като изпълнителен директор, и като председател на Съвета на директорите. Според закона тя няма право да бъде едновременно и на двата поста. Само за 6 месеца от своето управление тя е получила общо 36 000 лв. Освен това други двама души, които били на договор като държавни служители в МЗХ, са работили и в "Напоителни системи".

"Капитал дейли"

София е най-лошата столица за чуждестранни бизнесмени в ЕС

София е най-лошата за живеене столица в Европейския съюз, показва годишната класация на консултантската компания (Mercer"s) за качество на живот във водещите градове по света. Подреждането е преди всичко по критерии, с които се съобразяват компаниите, когато искат да започнат бизнес на ново място или изпращат в тези градове свои служители и преценяват колко и за какво да предвидят разходи за престоя им.