ГЕРБ.

"Сега":

Борисов: ГЕРБ може да бъде свален само от ГЕРБ

"Най-силното ни място е в чистотата на ГЕРБ. Затова съм ви събрал, защото всеки от вас носи партийна отговорност. Всяка организация трябва да бъде кристално чиста в борбата с корупцията. Вие прекрасно си знаете по места какво обществото не би приело“, каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пред представителите на Националната среща на ГЕРБ, на която участват депутати, министри и представители на местната власт.
„Ако докопам някого от вас, милост няма. Пощада за никой няма да има. Искам да го знаете... Подготвил съм доста изненади. Искам да ви предупредя много внимавайте. Българинът е такъв, само малко съмнение да се появи, и сме приключили. Колко партии си заминаха“, заяви още Борисов. И се оплака, че никой не помага на ГЕРБ и правителството в борбата с контрабандата, а напротив – „ходят да се пазарят с контрабандистите да ни свалят”. „Това, че днес другите изглеждат слаби, не трябва да ви подвежда изобщо, защото те се организират на принципа на общия враг. Адвокатите на мафията, адвокатите на „Мултигруп”, стават борци за корупцията и около тях и те с тях почват да се обединяват", разясни премиерът. И посочи, че именно корупцията е довела до това партия като БСП да се срине до 10-12% подкрепа.
Премиерът се оплака от сложната обстановка в парламента - раздори в БСП, в ДПС, в РБ... Но ГЕРБ си носел отговорността. "Не е отговорно, а смешно да се правиш на опозиция, а да си мериш процентите с РБ", разкритикува премиерът ДСБ.

 

 

Проучване. 

"Дума":

"Алфа рисърч": Над половината българи одобряват "гражданските арести"

Повече от половината българи в една или друга степен одобряват т.нар. граждански арести на преминаващи българската граница мигранти. Това сочи експресно социологическо проучване на агенция "Алфа рисърч". Все пак значителна част от анкетираните смятат, че арестите на мигранти трябва да се извършват съвместно с полицията. 29,4 на сто от анкетираните одобряват "гражданските арести", а 25,4% отговарят с "по-скоро да". Категорично против тази практика са 17,5%, а по-скоро не я одобряват - 25,4%.
Същевременно страховете на българите, свързани с бежанците, включително от евентуално насочване към България на голяма бежанска вълна, нарастват. Евентуалното съжителство с бежански центрове не е желано от преобладаващата част от хората. Докато през 2013 г. 67,4% от анкетираните не са били съгласни да живеят до бежански лагер, сега техният дял е вече 81,1 на сто. Но пък по-голяма част от запитаните заявяват готовност да помагат на бежанци като даряват дрехи и други стоки от първа необходимост.

 

"Досиетата от Панама".

"Труд":

Дянков очаква български политици да изскочат от "Панамските досиета" 
 
Бившият финансов министър Симеон Дянков е убеден, че от "Панамските досиета" ще изскочат имена и на български политици.

Пред БТВ Дянков коментира от Вашингтон, че ако имената на политиците не излязат от българските медии, това ще бъде направено от чуждестранни издания. Самият той нямал офшорка.

Между среден 3 и добър 4 по шестобалната система пише Дянков на управлението на кабинета в момента. Преди 6 месеца бих дал доста по-висока оценка, призна Дянков.

 

Проверки.

"Монитор":

Прокуратурата подхваща доктора с дистанционните операции

Прокуратурата подхваща доктора, който оперира и провежда 10 прегледа едновременно в две болници на 322 км разстояние една от друга. Сигналът е изпратен в държавното обвинение и магистратите започват проверка. Нарушенията са засечени от Изпълнителната агенция „Медицински одит” по време на извънредни проверки, направени по жалби на пациенти и техните близки. Това съобщи заместник-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков по време на здравен семинар, който се провежда във Велинград.

НЗОК пък ще трябва да даде предложения за санкции на лекаря и лечебните заведения, посочи д-р Шарков. След проверката бордът на болницата ще се събере, за да реши дали да освободи лекаря.

Докторът си е получил парите от Националната здравноосигурителна каса по клинична пътека както за операцията, така и за прегледите. По този начин той е ощетил здравната каса с 200 хиляди лева. Скандалният случай е от края на миналата година.

 

Парк "Възраждане". 

"24 Часа":

София с чисто нов парк за първи път от 30 години 

Първият чисто нов парк в София от повече от 30 г. насам се простира на 52 дка в квартал “Зона Б5”. Градината беше открита в неделя от премиера Бойко Борисов и кмета на София Йорданка Фандъкова.

Сред атракциите в парк “Възраждане” е първият сух фонтан в столицата, който вечер свети в различни цветове, а в едната му част има интерактивен воден екран. В парка има детска площадка, зона за циркова арена, амфитеатър, два паркинга, 3 чешми и модерна самопочистваща се тоалетна.