"24 часа"

Борисов: Глупост са табелите пред камерите на пътя

Πpeдyпpeдитeлнитe тaбeли зa ĸaмepи, ĸoитo cнимaт зa cĸopocт, щe бъдaт пpeмaxнaти oт пътищaтa ĸaтo чacт oт мepĸитe зa пoвишaвaнe нa пътнaтa бeзoпacнocт. Toвa cтaнa яcнo oт изявлeниe нa пpeмиepa Бoйĸo Бopиcoв в пoнeдeлниĸ в Πлoвдив.

"Aбcoлютнa глyпocт ca тaбeлитe, ĸoитo пpeдyпpeждaвaт шoфьopитe зa ĸaмepи нa пътя. Boдaчитe, ĸaтo ги видят, и нaмaлят cĸopocттa, a пocлe дaвaт гaз. Зaщo тpябвa дa имa тaбeли пpeд зaпиcвaщитe ycтpoйcтвa", пoпитa пpeмиepът Бoйĸo Бopиcoв в oтгoвop нa въпpoc нa "24 чaca" зa пъpвитe cтъпĸи cpeщy вoйнaтa нa пътя.

"Труд"

17 г. гледат дело за кражба на "Лада"

Седемнадесет години, три месеца и 28 дни е продължило дело за кражба на автомобил "Лада" от паркинга на Военномедицинската академия в София. Това е един от най-фрапиращите случаи, открити при проверка на Инспектората на Висшия съдебен съвет (ИВСС) по жалби на граждани за бавно правосъдие. При проверка в периода 1 януари - 31 март инспекторите са констатирали общо 33 основателни заявления за процеси, проточили се извън каквито и да било разумни срокове.

Семейната "Лада" изчезнала в Деня на лъжата - 1 април, в далечната 1999 г. Незнайно защо било образувано дело за кражба в особено големи размери, представляваща особено тежък случай. Четири пъти прокуратурата връщала досъдебното производство за допълнително разследване. Три пъти после делото било връщано на прокуратурата от съда.

"Стандарт"

Отварят 3 трасета на Кулата

Кратък се оказа протестът на превозвачите заради дългото висене по границата на ГКПП Кулата-Промахон на българо-гръцката граница. Мирното протестиране на десетки шофьори започна в 10,00 часа в понеделник край граничния пункт, но само час по-късно бе постигната договорка с представителите на Гранична полиция и на Агенция "Митници" за облекчаване на трафика от южната ни съседка към България. "Голяма част от исканията на превозвачите вече са изпълнени. Вече работят постоянно три кантара, направен е и подход към тях, за да не си пречат камионите. Към момента няма никакво струпване на тирове в района. Протестът вече е преустановен. Разговаряхме с шефа на полицията в гръцкия град Серес.

"Монитор"

Службите гърмят по 2 куфара на ден у нас

По два забравени куфара, раници, чанти или съмнителни пакети взривяват службите у нас всеки ден. Според статистиката на вътрешното министерство сигналите за бомби, забравени багажи и съмнителни лица в градския транспорт се регистрират у нас след терористичния акт в английския град Манчестър, където при атентат загинаха повече от 20 деца, а десетки други бяха ранени. Това съобщиха за "Монитор" от МВР, където водят точен отчет на всяка една заплаха за сигурността ни.

"Сега"

Лиxвитe пo влоговете ca нaмaлeли 40 пъти зa 8 гoдини

За осем години лихвите по спестяванията на българите са се сринали 40 пъти. През 2009 г., точно преди да се развихри кризата, банките у нас са изплащали средно 8.24% по едногодишните влогове, а сега лихвата е направо символична - само 0.2 на сто. Това показват данните на БНБ за април, публикувани вчера. В момента лихвените проценти и по депозитите, и по кредитите са паднали рекордно ниско. Като цяло депозитите през април носят средно 0.39% доход, като само три банки в момента привличат клиенти с повече от 1% лихва.

"Дума"

БОРКОР: Никой не бори корупцията

Остър доклад за несправянето в борбата с корупцията публикува Центърът за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност, известен като БОРКОР. Сред изводите в анализа са, че липсва капацитет и координация на органите, които трябва да се борят с тези престъпления. Има размити отговорности, липсва институция с ясен ангажимент към разследване на корупцията по високите етажи. БОРКОР предупреждава, че ако се създава нов антикорупционен орган, той трябва да бъде равно отдалечен от трите власти и да има висока степен на независимост.

Наблюдаваме подход "на парче", липса на управленска логика и последователност в стратегическите решения, обобщи Елеонора Николова, и.д. директор на БОРКОР.

"Капитал дейли"

МВР задвижи поръчката за електронно ЕГН в личните карти

Системата за електронна идентификация, с която най-накрая трябва да станат възможни и масови административните услуги чрез интернет, трябва да е готова не по-късно от края на ноември 2018 г. и ще струва около 13.2 млн. лв. Министерството на вътрешните работи публикува обществената поръчка през изминалата седмица и ще събира оферти на заинтересованите фирми до края на юни.

Крайната цел е администрацията да разпознава безопасно всеки гражданин онлайн, да предоставя услуги и да разпознава транзакции чрез интернет. С други думи, човекът Х трябва да може да получи свидетелство за съдимост или да плати данък или глоба онлайн с минимални усилия, без да се среща с чиновник и да чака да опашка