Коментарът на премиера Бойко Борисов за изборния неуспех на ГЕРБ на първия тур на президентския вот е сред водещите теми на вестниците в четвъртък.

"Старахме се много, но грешката за този резултат е изцяло моя. Това обяви в интервю за бТВ премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов, коментирайки резултатите от неделния вот. По време на кампанията медиите бяха срещу нас - от сутрин до вечерните шоу програми, карикатуристи - всички. Аз съм си направил изводите за мен. Снощи до късно се карах на доста от кметовете, на дейците на ГЕРБ, които се опитват да плашат, че като не е ГЕРБ и не е нашето правителство ще е страшно..." - в. "Сега".

"Сгреших и ще си понеса цялата отговорност за това, че съм сгрешил." "Това е също и наказателен вот...аз съм виновникът, така че да не говоря в множествено число за неуспехите." "След като, грешката е моя, може би пък това, че съм убеден, греша." Премиерът Бойко Борисов очаква на 13 ноември резултатът от балотажа на президентските избори да е друг, след като на първия тур Румен Радев води пред Цецка Цачева. Той използва интервюто си пред Би Ти Ви тази вечер, за да направи опит да обърне нагласите и да реши в своя полза изхода от гласуването в неделя. Борисов е притиснат от заканата си, направена преди и по време на кампанията, че ако загуби изборите - подава оставка и така изборът на президент определя и съдбата на правителството. Премиерът остави впечатлението за силна публична самокритика, но зад нея прозираше хвалба за постигнатото от него, упреци и оправдания. Борисов над 10 пъти употреби думата грешка или сгрешил съм, говори за вина, за отговорност и готовност да я понесе. Реши да привлече на своя страна и гласувалите в подкрепа на референдума, като обеща, че ще се бори въпросите да се превърнат в закон, нищо че не ги подкрепя и смята, че са опасни, но щом така искал народът..." - в. "Дневник".

"Да, генерал Румен Радев на първи тур ни победи, но нека изчакаме неделята. Мисля, че тогава резултатът ще е друг". Това коментира лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пред bTV. "Но аз имам въпрос към кандидата на БСП: "Сега новите летци ще смеят ли да летят спокойно с руски двигатели?", след като ген. Радев твърди, че ние сме приземили авиацията", потита премиерът кандидат президентът на БСП. "Аз съм човек на години и с опит и никога не се радвам на нов началник, затова внимателно поемам грешката, която направихме на президентските избори, но нека изчакаме. Да, това, което правим не винаги е най-правилното, но полагаме усилия", коментира още Бойко Борисов и допълни: "Мислех, че строежът на магистрали, метрото и всичко, което правим е оценено добре. Явно нещо съм объркал като приоритети - съжалявам. Все още не знам защо получихме този протестен вот на президентските избори. Ще ми бъде мъчно единствено, ако си объркаме държавата, а не ако излезем от властта. Ако Радев спечели - първо аз ще го поздравя, но нека мислим внимателно", предупреди премиерът..." - в. "Стандарт".

"Грешката за този изборен резултат на ГЕРБ е само моя." Това отчете премиерът Бойко Борисов пред bTV... "Снощи до късно се карах на доста от кметовете, на дейците от ГЕРБ - на две места, които плашат "Като не е ГЕРБ, колко лошо ще стане." Не е нужно да се плашат хората. Оставете - глас народен, глас Божи. Ако си го харесват Радев, оставете ги", настоя министър-председателят... Премиерът зададе на Радев въпроса дали от това, което е искал като шеф на ВВС, има нещо неизпълнено от правителството, дали аз като премиер съм удържал на думата си. Борисов обясни, че на всички снимки, на които Радев е с МиГ-29, е до ремонтен завод, който правителството си откупило от частна компания. Целта - да не се ремонтират машините ни в Полша. "Днес сме подписали за 42 милиона лева за ремонт на 10 двигателя, за нови двигатели, с огромен ресурс. Имаме 9, ще станат 16 самолета." "Сега българските летци ще летят ли смело и спокойно?", реторично попита Борисов кандидат-президента на опонентите. "Очаквам в неделя хората да оценят кой е най-подготвен. Това е г-жа Цачева. Ще се съобразя и с факта, че г-н Радев два пъти повече от БСП събира", каза премиерът. Той призна, че донякъде резултатът на конкурента е наказателен вот. "Симпатизантите на ГЕРБ се бунтуваха от това, което направихме 2 г. Ние, за да угодим на патриотите, се огънахме и приехме искането на патриотите. Само че дойдоха реформаторите и викат: "Там с едно квадратче ние няма да влезем след следващите парламентарни избори. Ние пак се огънахме - само мир да е. ГЕРБ в парламента само бранеше всички. Услужливо едните избягаха, от другите двама-трима да дойдат на работа. ГЕРБ бушуваше, но всичко изпълняваше, заради мен", обясни Борисов... "Още в неделя щях да подам оставка. Събрахме се в партията и всички ме помолиха да не го правя до балотажа. Но да стоим и да участваме в избори, вече в оставка, нямаше да е честно нито към Цачева, нито към партията", обясни премиерът."..." - в. "24 часа".

Скандалът с валидността на референдума също е сред водещите теми.

$В референдума: подписите - 3 485 775, а пликовете - 3 487 428 39 секции механично пренесли 13 179 гласа от графата за намерени в урната пликове в графа "бюлетини без плик" 1653 - толкова по-малко са подписите на участвалите в референдума от намерените в урните пликове. Според междинните данни точният брой на подписите в избирателните списъци е 3 485 775. Намерените пликове в урните са 3 487 428, а действителните и недействителните бюлетини - общо 3 485 191. ЦИК мери активността на допитването по най-голямото възможно число - брой пликове. Заради обвиненията в "чудовищна манипулация", отправени във вторник от Слави Трифонов и екипа му, инициирали референдума, от ЦИК изпратиха позиция вчера. "ЦИК не е обявявала под каквато и да е форма официални резултати от произведения национален референдум. Към момента ЦИК продължава да изпълнява правомощията си по установяване на резултатите от референдума, в това число анализ на числовите данни от протоколите и на несъответствията", пише в съобщението. "Установили сме грешки в 39 секции, които касаят 13 179 случая. За тях в протоколите е посочено, че са бюлетини без плик. Проверката обаче показва, че членовете на тези секции са пренесли механично броя на намерените в кутията пликове и в графата за бюлетини без плик. Всички грешки ще бъдат изчистени при повторното въвеждане, което тече. После всеки протокол, за който има разминаване между контролите или други несъответствия, се проверява от миникомисия от ЦИК", обясни говорителят Цветозар Томов. Например в секция в ловешкото село Смочан в протокола пише, че броят на гласувалите по подписи е 127, намерените в кутията пликове са 127 и бюлетините без пликове също са 127, видя репортер на "24 часа". Подобни грешки има във Варна, Бургас, Сандански, Ню Йорк, Лондон, Мюнхен и други. Това не са неотчетени гласове, а елементарни грешки, които се виждат много ясно в протоколите. Но се иска тези гласове да се отчетат двойно. Това обаче ще означава, че гласувалите са повече от записаните в избирателните списъци - т.е. от имащите право на глас, каза Томов. Освен механичните грешки има и 613 бюлетини без плик. Дори ЦИК да ги прибави, референдумът пак няма да мине прага, за да стане задължителен..." - в. "24 часа".

"При всички варианти за определяне на избирателната активност, от която зависи дали броят на участвалите в допитването минава прага на валидност, решенията от националния референдум на 6 ноември т.г. нямат задължителен характер. Това става ясно от междинните данни на Централната избирателна комисия (ЦИК) при 100% обработени протоколи от секционните комисии. Официалните резултати трябва да бъдат обявени до петък вечерта. По закон допитването е успешно, т.е. минава прага на валидност, ако в него са участвали повече от гласувалите на последните парламентарни избори, или в случая поне 3 500 585 души. А предметът на всеки от въпросите става задължителен, ако с "ДА" са отговорили повече от половината от участвалите - или най-малко 1 750 293. Междинните данни сочат, че отговорите "ДА" минават това число и при трите въпроса - депутатите да се избират мажоритарно в два тура (2 509 340 гласа "ДА"), гласуването на избори и на референдуми да бъде задължително (2 158 981 гласа "ДА") и партийните субсидии да бъдат намалени на един лев на глас на парламентарни избори (2 516 893 гласа "ДА"). Решенията обаче не са задължителни, тъй като в допитването са участвали по-малко от 3 500 585 души. При позоваване на закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление ЦИК приема, че глас в допитването е гласът в плик, и казва, че във референдума са участвали 3 487 428 души, колкото са намерените пликове в урните. Пред "Дневник" говорителят на ЦИК Цветозар Томов обясни, че този начин на определяне на активността дава най-голям брой участвали в допитването. Според втория вариант - по брой подписи в избирателните списъци, участвалите трябва да бъдат 3 485 775, което е с 1653 по-малко, а разликата вероятно идва оттам, че има гласували в референдума, които са пропуснали да се подпишат в списъците. Третият вариант е по броя на намерените бюлетини в урните, независимо дали са в плик или не, който по междинни данни е 3 485 191, а разликата вероятно идва оттам, че в урните има пликове без бюлетини..." - в. "Дневник".

"Премиерът Бойко Борисов ще нареди на депутатите си от ГЕРБ да узаконят и трите въпроса на референдума, иницииран от "Шоуто на Слави", макар че няма да е добре за държавата. Това се разбра от пространно негово интервю пред бТВ, в което обясни, че щом народът е поискал промяна, той е длъжен да се съобрази и да го прокара през парламента. "Дали ЦИК ще го приеме (признае референдума) ГЕРБ ще приеме закон", отсече Борисов, от което се разбра, че ролята на комисията в случая изобщо не е важна. Специално за намаляването на партийната субсидия той каза, че това ще доведе до влизане на олигарсите с куфарчетата и ще ги вкара не само в партиите, но и в новите проекти, за които работи правителството. "От днес нататък ще работим субсидията да е 1 лев. ГЕРБ може и без пари. След като 3 млн. искат това, ще работим за 120 мажоритарно избрани депутати", обяви Борисов...
"Референдумът го направихме заедно с изборите, концертът им го разрешихме на Орлов мост. За мен беше важно какво ще каже народът. Не с това кой е предложил този референдум. Би било груба грешка за 13 хил. или повече гласа да се захващат в ЦИК, каза Бойко Борисов. Над 3 милиона са гласували за тези три неща, които са в референдума, напомни той и препоръча те да бъдат пуснати..." - в. "Сега".

Реакциите на изборната победа на Доналд Тръмп в САЩ също сред актуалните теми.

"Президентът Росен Плевнелиев изпрати поздравителен адрес до Доналд Тръмп по случай избирането му за четиридесет и петия държавен глава на Съединените американски щати, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. "Убеден съм, че единствено с общи усилия бихме могли активно и успешно да противодействаме на съвременните предизвикателства и заплахи и да се стремим към постигането на по-безопасен и по-обединен свят. България и САЩ споделят общи виждания и близки оценки по най-важните световни събития, което намира израз в тясното ни взаимодействие като стратегически партньори", пише Росен Плевнелиев до Доналд Тръмп. Държавният глава поставя въпроса за отпадането на визите за българските граждани като водеща тема в бъдещия диалог между България и САЩ. "Надявам се динамиката на нашето сътрудничество да намери съответстващ израз и в разширяване на възможностите за преки контакти между гражданите на двете страни, в това число и в постигане на напредък в диалога за премахване на визовите ограничения за българските граждани при пътуванията им в САЩ", пише президентът Росен Плевнелиев. "Българско-американските отношения се развиват динамично в рамките на стратегическо партньорство и никога не са били толкова близки, приятелски и резултатни, както в настоящия момент. Важен импулс за тяхното по-нататъшно задълбочаване бе създаването на българско-американските работни групи в ключовите области сигурност и отбрана, енергийна сигурност, борба с тероризма, върховенство на закона и образование и връзки между народите на двете страни", пише още българският президент. Държавният глава посочва, че приоритет за България остава сътрудничеството с цел увеличаване обема на двустранната търговия и взаимните инвестиции, които имат не само икономическо измерение, но и нарастваща геополитическа тежест. "Да си честитим новия американски президент." С тези думи се обърна премиерът Бойко Борисов към министрите си в началото на днешното редовно правителствено заседание." - в. "Дневник".

"Победата на Тръмп бе точно толкова неочаквана, колкото и победата на "Брекзит" във Великобритания. Перспективите са подобни. Според американските медии, както и според английските преди няколко месеца, никой не знае, какво ще се случва оттук нататък". Такава позиция изрази във Фейсбук лидерът на ПЕС Сергей Станишев. Според него причините за подобни победи са съчетание от два фактора, които обръщат обществените настроения. "След световната финансова криза хората се чувстват предадени от своите представители, които не само допуснаха това да се случи, но и впоследствие не предприеха сериозни мерки кризата да не се повтаря вбъдеще. Освен това основен фактор е цената, която обикновените хора плащат за разгула на неолиберализма - на идеологията, според която единствено "пазарът" определя как да живеят хората. И тя е: загуба на сигурни работни места, липса на перспектива, както и неравенство, което е толкова фрапантно, че подкопава солидарността и оттук - стабилността на самите общества", коментира Станишев и допълни: "Съчетанието между тези два фактора води до това обикновените хора да настояват за решителни, извънредни действия и затова да издигат лидери, които "не са част от системата" - не са ги предавали, не са отговорни за несигурността и за неравенството". Според лидера на ПЕС всички са подценили "силата на отчаянието и на гнева на хората". "Затова постоянно сме изненадвани от успехите на радикални кандидати. Докато никой не знае накъде ще отидат нещата в Америка и следователно в света, рисковете надделяват. Сред демократичните страни има стъписване, което на свой ред може да окуражи популисти и радикали в политиката", написа още Сергей Станишев. Според него в "най-лошия случай, победата на Тръмп ще се окаже победа на популизма, което ще засили популистите и в Европа". "А това по дефиниция заплашва нейното единство и сигурността й. За България това няма как да е добре. В най-добрия сценарий, "истинският Тръмп" ще се окаже онзи умерен и отговорен човек, когото чухме в първата му реч след победата. Влизаме в период на увеличаващи се рискове и следователно - на увеличаваща се отговорност, от страна на държавниците, да не допуснат тези рискове да се превърнат в кризи и катастрофи. Конкретно в България, популизмът трябва да бъде заместен от сериозни, отговорни политики - и вляво, и вдясно, и в центъра", завършва коментара си лидерът на ПЕС." - в. "Стандарт".

"САЩ избраха най-опасния си лидер. Много ни е страх. Американците се хвърлиха в бездната. Новоизбраният президент е лабилен фанатик, сексуален хищник и непоправим лъжец. Способен е на всичко" ("Гардиан", Великобритания). "Това не беше предизборна кампания. Беше национална криза. И накрая се случи най-лошата възможна катастрофа: Доналд Тръмп е президент на Съединените щати. Невъобразимото стана истина. ("Зюддойче цайтунг", Германия). "Тръмпокалипсис... Шок. Удар от гръм. И зашеметяване при мисълта, че Доналд Тръмп ще си разопакова багажа в Белия дом само след два месеца и половина. Водещата световна сила от днес е в ръцете на крайнодесни. Петдесет процента от американците гласуваха с пълно съзнание за расист, лъжец, сексист, просташки, омразен кандидат". ("Либерасион", Франция). "Отмъщение на недостойните. Най-необикновената президентска кампания в съвременната история свършва с унижение за Хилари, социолозите, бизнес елитите и елита на шоубизнеса след като гласоподавателите забравиха Америка и изтласкаха Доналд на върха" ("Дейли мейл", Великобритания).

"Победата на Тръмп потвърждава жизнеността на американската демокрация, която притежава способността да се преобразува постоянно, но победата провокира вътре в САЩ и по света заливаща ни несигурност заради непредсказуемостта на победителя. Тръмп трябва да обясни какво иска да прави. Междувременно, останалият свят трябва да осмисли случилото се снощи: подкрепящите революцията чукат на вратите ни" ("Стампа", Италия.) "Американска трагедия" ("Ню Йоркър", САЩ). /АФП" - в. "Сега".

Всекидневниците отделят място и на проблемите и успехите в здравеопазването.

"Тревожна тенденция се наблюдава у нас към "подмладяване" на инсултите. Възрастта на засегнатите пациенти намалява все повече, а един от примерите за това е 27-годишно момче, което е било прието с инсулт във Втора неврологична клиника миналата година. С такава диагноза са били лекувани и двама млади мъже на около 30 години. Причината при тях е била злоупотреба с наркотици. Инсултите са най-честата причина за смърт и страната ни е на първо място в Европа по този показател. Това обяснява проф. д-р Силва Андонова, ръководител на Втора неврологична клиника в УМБАЛ "Св. Марина", цитирана от "Дарик". По думите є при 80% от случаите става дума за исхемични инсулти, а в останалата част - за кръвоизливи, които също водят до смъртност. Употребата на дрога също допринася за неврологични проблеми. Други рискови фактори са диабет, хипертония, висок холестерол, някои лекарства и др. Характерни за острите инсулти са внезапна проява на неврологична симптоматика; слабост на ръка, крак; изкривяване на лицето; загуба или промяна на говора. От изключителна важност са бързата реакция и транспортирането в болница, посочва още проф. Андонова." - в. "Труд".

"Във високотехнологичната МБАЛ "Света Марина" в Плевен за първи път в България премахнаха бъбрек /нефректомия/ с роботизираната 3D система Айнщайн Вижън 2. Екип уролози и хирурзи оперирали пациентка на 75 г. Тя дошла при специалистите в болницата, след като 5 месеца се лутала по лекари без диагноза - нямала никакви оплаквания освен отпадналост. След скенер в "Св. Марина" се оказало, че жената е със злокачествен тумор на десния бъбрек в начален стадий. Насочена е за оперативно лечение и отстраняване на болния бъбрек. Комбиниран екип от уролози и хирурзи, ръководени от д-р Димитър Цанков, извършват сложната операция с помощта на роботизираната система Айнщайн Вижън2. 24 часа след интервенцията пациентката се чувства много добре, движи се самостоятелно и дори се шегува, че иска да се прибере час по-скоро при трите си внучета. Според д-р Георги Гаврилов, завеждащ урологичното отделение на "Света Марина", след операцията продължила около 2 ч, проблемът е решен радикално и пациентката няма оплаквания. Болницата първа и засега единствена в България закупи 3D роботизираната ендоскопска система Айнщайн Вижън2 за отделенията си по гинекология, урология и хирургия." - в. "24 часа".