Лекция. 

"Монитор":

Борисов: Влизаме в Шенген, след като се промени

Шенген скоро ще бъде променен. Това ще стане в скоро време. Някои държави не заслужават да са в Шенген, защото свободното движение не означава безконтролно движение.

Това заяви премиерът Бойко Борисов на своя академична лекция в УНСС в отговор на въпрос от студент дали предстоящото председателство може да бъде ползвано за бързо влизане на България в Шенген и еврозоната.

Борисов изрази надежда, че скоро България ще бъде приета в чакалнята на еврозоната, защото отговаряла на всички критерии. Европа трябва да даде сигнал на Балканите и да ги присъедини поне инфраструктурно, заяви още Борисов. Според него без да бъдат давани обещания за дати за влизана в ЕС, съюзът може да даде ясен знак на балканските държави като изгради инфраструктурата между тях. Ащо не направим това на Балканите ще има много повече джихадисти, отваря се и място за мафията, обясни премиерът.

 

Поредна катастрофа. 

"Сега":

Трима загинаха при тежка катастрофа на пътя Шумен-Силистра

Трима души загинаха, а четирима са ранени при тежка катастрофа на пътя Шумен-Силистра при село Венец, съобщава БНР.

Инцидентът е станал малко след 15 часа край разклоните за селата Дренци и Страхилица. Сред ранените има и 14-годишно дете. Всички пострадали са откарани в тежко състояние в Шуменската болница.

Блъснали са се лек автомобил "Пежо" с шуменска регистрация и "Опел" с благоевградски номера. Полицията, която е на мястото на катастрофата, изяснява причините за нея.

 

Влайков. 

"Дума":

ОИК в Септември остави Лазар Влайков в общинския съвет

 

Общинската избирателна комисия в Септември отказа на този етап да прекрати мандата и да отстрани бившия председател Лазар Влайков от местния общински съвет. Извънредното заседание на комисията се проведе, след като новият председател на съвета Кирил Тодорин официално уведоми комисията, че Влайков е отсъствал без уважителни основания от 3 поредни общински сесии, а според закона мандатът му трябва да бъде прекратен.

ОИК отказа да се произнесе, защото към момента не били изяснени всички правни факти и обстоятелства по казуса. Оттам са изискали от прокуратурата информация за статуса на Влайков и след като я получат, ще се свика ново заседание, за да се вземе решение.

 

Банско. 

"Сега":

Властта за Банско: втори лифт - да, нови хотели - не

Правителството все по-категорично подкрепя строителството на втори лифт в Банско. Вицепремиерът Валери Симеонов, в чийто ресори влиза и туризмът, се срещна заедно с министъра на околната среда Нено Димов с природозащитниците, за да ги убеждава, че новото съоръжение е необходимо и полезно.

Всички страни искат бързо решаване на проблема с втория лифт на Банско, обясни вицепремиерът след срещата в Министерския съвет. Той изтъкна, че приходите от концесията ще се удвоят, а туристите ще бъдат доволни.

 

Злоупотреба. 

"Дума":

Общинар от ГЕРБ ощетил Сливен с над 1 млн. лв.

 

Общинският съветник от ГЕРБ в Сливен Димитър Батаков е ощетил града с над 1 млн. лв. чрез измамна схема за покупка на общински имот. През 2006 г. общината обявява конкурс за продажба на терена под сливенския битак. Площта от 9835 кв. м е с начална цена 950 000 лв., а изискването към купувача е да построи там постоянен пазар за промишлени стоки. Ако собственикът не го направи до 5 години, трябва да плати неустойка на общината от 950 000 лв.

На първо и второ място в конкурса се класират "Кронос екопетролиум" и "Билд инвест", свързани с герберския общинар от три мандата - от 2006 г. насам, съобщава "Офнюз". Офертите на фирмите са сходни: "Кронос" предлага цена от 3 012 012 млн. лв., с 5 млн. лв. инвестиции и откриване на 200 работни места,"Билд инвест" предлага същите условия, но при половин милион по-ниска цена - от 2 525 525 лв. "Кронос" обаче се отказва и отстъпва имота на класираната втора "Билд".