ЕК разблокира още средства за България

"24 часа":


Брюксел ни пуска още 1,6 млрд. евро


Европейската комисия даде вчера достъп на България до още 1,6 млрд. евро от финансовата помощ за нас до 2013 г., съобщи в Брюксел премиерът Бойко Борисов. Службите одобрили системите за управление и контрол на парите по оперативни програми "Административен капацитет" и "Околна среда". Средствата по тях са съответно 132 млн. и 1,466 млрд. евро. Досега комисията е одобрила оценките на шест от седем програми, добави премиерът. Бюджетът на ЕС предвижда над 11 млрд. евро за България до 2013 г. Единствената оценка на съответствието, по която комисията още не се е произнесла, е за "Човешки ресурси".

 

 

Акция "Октопод"

 

"Труд":

Ганди - ключов свидетел за "Октопода"

 

"Подложиха ме на натиск. Искаха да ми вземат "Ла страда". Това обяви вчера бизнесменът Пламен Тимев-Ганди (виж разговора с него долу). Оказа се, че той е ключов свидетел срещу Алексей Петров и още един от задържаните при акция "Октопод".

Както писа вчера "Труд", зад решетките заедно с бившия съветник в ДАНС са още братята Пламен и Йордан Стоянови - Дамбовците, соченият като един от "Наглите" Антон Петров-Хамстера, преподавателят от УНСС адвокат Николай Велков, Марчело Джотолов - един от собствениците на "Такси-Ац-експрес" и "Такси-А-експрес", както и Момчил Кръстев от "Лев корпорация".

 

"Труд":

Бойко Борисов за "Октопода": Война е - който издържи

 

"Война е - който издържи."

Така министър-председателят Бойко Борисов отговори на въпроса дали очаква ответен удар от засегнати криминални или политически структури във връзка с полицейската операция "Октопод". Той определи като "пълни измишльотини" твърденията, че има да разчиства стари сметки с бившия служител на ДАНС Алексей Петров и че това е причината Петров да бъде арестуван.

"Алексей Петров беше в ДАНС толкова години. Ако е знаел нещо за мене, защо не го е казал?", добави премиерът. Той на няколко пъти отклони въпроса дали разследването води до високи нива в държавата, като обясни, че може да направи такова твърдение само ако то е 100% доказано в съда.

 

"Монитор":

И данъчни подкараха Трактора

 

Данъчни подхванаха Алексей Петров-Трактора и за финансови престъпления. Вчера бившият съветник от ДАНС получи и обвинения за ръководене на престъпна група, която е действала повече от 12 години.

Трактора е обвинен по чл. 321а от Наказателния кодекс за рекет и насилие, извършвани от престъпната група. Разработката срещу него и аверите му е започнала по свидетелски показания

От няколко седмици текат и финансови и данъчни проверки на Алексей Петров и дружествата около хората, съобщи вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков. По думите му десетки данъчни служители са ангажирани с проверките, които в някои случаи обхващат период от над 10 години.

 

 

Дянков бори укриването на доходи

 

"Сега":


Дянков ще бори измамниците - първо у нас, после по света

 

Разкриването на укрити доходи на български граждани в зоните тип "данъчен рай" не е приоритет за финансовото министерство, стана ясно от изказване на вицепремиера Симеон Дянков. Той обясни, че първо трябва да си свърши работата в България и чак тогава да търси къде в чужбина българите крият парите си.

Дянков очаква Германия да му предостави анализ на придобитите от нея данни за банкови сметки в Швейцария на европейски граждани. Едва след това щяло да се решава какво да се прави.

 

 

Отложиха пенсионната реформа

 

 

"Сега":


Заплахата от протести спря пенсионната реформа на ГЕРБ


Вдигането на осигурителния стаж и възрастта за пенсия се отлага за неопределено време, обяви вчера социалният министър Тотю Младенов. Обяснението е, че обществото няма да понесе едновременно да се правят две драстични реформи в двата най-социални сектора - здравеопазване и пенсиониране. Изявлението идва само 2 дни след като двата синдиката - КНСБ и КТ "Подкрепа", заплашиха с масови протести заради идеите за по-късното пенсиониране.

 

 

Без кучета в градинките през деня

 


"Монитор":

Полицейски час за кучета в София

 

Столичната община въвежда часово ограничение за разхождането на кучета в парковете. Между 9 и 18 часа през деня стопаните не трябва да пускат домашните си любимци в градските градини. Разходките на четириноги около забавачки, училища, болници и детски площадки пък са абсолютно забранени, разпореди столичният кмет Йорданка Фандъкова вчера.

В срок от 14 дни районите кметове трябва да определят специални алеи, по които столичани да разхождат кучетата си.

 

Проблясъци

 

"Труд":

Яне Янев: Истинският премиер е Цветанов

 

Между Цветан Цветанов и Бойко Борисов има твърде дълбоки разногласия. Това станало ясно при акция "Октопод", заяви в Бургас вчера лидерът на РЗС Яне Янев.

"На практика истинският министър-председател в момента не е Бойко Борисов, а Цветан Цветанов, който управлява депутатите от ГЕРБ в огромното им мнозинство", заяви Янев. Според него 2/3 от хората на ГЕРБ били лично верни на Цветанов и те били вътрешната опозиция на премиера. Много скоро те щели да започнат да говорят. Премиерът изпитвал кошмари от Цветанов и не смеел да му възрази по никакъвповод и да каже нещо лошо за него, допълни лидерът на РЗС.