За премиера, президента и импийчмънта

"Дневник":

Борисов продължи да подклажда огъня срещу Първанов

 

Премиерът Бойко Борисов и вчера продължи да нажежава отношенията с президента Георги Първанов. Този път от Берлин той отправи хапливи критики към неприемливи според него действия и думи на държавния глава. Министър-председателят не се дистанцира от искането на "Атака" и ДСБ за отстраняване на Първанов.
"Снощи ме информираха, че всички партии в момента искат освобождаването на Първанов. Без коалицията БСП-ДПС. И сега действително аз съм поставен в една деликатна ситуация. Затова считам, че приказката "език мой, враг мой" е много вярна и когато човек се подвежда по езика си да изговори нещо, трябва да знае какви са последиците." Така коментира ситуацията Борисов на пресконференция в Берлин, където беше за тържествата по случай 20-годишнината от падането на Стената. Думите му бяха цитирани от няколко електронни медии.

 


"Стандарт":

Бойко: Първанов в Берлин? Там не канеха агенти

 

"Поставен съм в деликатна ситуация. "Език мой, враг мой" е вярна поговорка". Така премиерът Бойко Борисов коментира от Брюксел искането на Иван Костов и Волен Сидеров парламентът да започне процедура по импийчмънт на президента Георги Първанов. Той бе категоричен, че не той е нарушил добрия тон между "Дондуков" 1 и 2.
Министър-председателят, който участва в тържествата за падането на Берлинската стена, заяви, че не бива да е изненада фактът, че тъкмо той е поканен в Германия, а не държавният глава - "сред приятели, но и сред хора дисиденти, а не бивши агенти от тайните служби". Така Борисов отговори на Президентството, че Министерският съвет отказал да съгласува кой от първите мъже да представлява България на честванията в Берлин.

 

 

Своеволие

 

"Труд":

 Скандалният клип не показва цялата истина!

 

Скандалният видеоклип, на който полицаят Георги Филатов удря, заплашва и ругае младеж, не показва цялата истина. Това заявиха вчера униформени от РПУ-Долни Дъбник.

Ченгетата разказват, че преди заснетите с GSM кадри четиримата пияни младежи се държали нагло и арогантно. Били задържани заради грубо хулиганство спрямо жена, шофьорка на такси. Тя не била на работа, а карала сина си на училище, когато компанията я нападнала с грозни псувни. Един от почерпените счупил с бутилка предното стъкло на колата и тогава шофьорката повикала полиция. По-късно обаче се отказала да подава жалба, тъй като бащата на момчето й дал 300 лв. за стъклото.

 

 

Стихия

 

"Новинар":

Тонове вода откъснаха България от Македония

 

Хиляди тонове вода заляха във вторник единствената отсечка, която свързва България и Македония близо до ГКПП Гюешево. Малко след 9 ч вчера след 3-дневни обилни валежи водите на р. Бистрица подкопаха и почти събориха малък мост преди граничния пункт, който е на главния път към Гюешево и границата ни с Македония. Екипите на Гранична полиция, Гражданска защита и пожарната веднага се отзоваха на мястото на сигнала. Движението беше отцепено в двете посоки. Целият поток от коли и тирове беше пренасочен към останалите 2 пункта - Отоманци и Станке Лисичково.

Електроподаването на две села бе спряно, а оптичните кабели на Македония прекъснати. Засега опасност за населението няма, увериха от Гражданска защита.

 

 

"Атака" се разцепи

 

"24 часа":

 Шефът на СКАТ напусна "Атака" с 10 съветници

 


10 общински съветници от "Атака"- Бургас, начело със собственика на телевизия СКАТ Валери Симеонов, напуснаха партията вчера.

Оставаме на същите позиции, с които сме влезли в местната власт преди 2 г. В нашата ценностна система обаче на първо място стои България, а не "Атака" и Волен Сидеров, заяви Симеонов.

Той посочи, че всеки един от 10-те е взел самостоятелно решението си. Мотивът за решението да останат независими е водената от "Атака" през последните месеци политика в подкрепа на управляващите от ГЕРБ. Симеонов я определи като "меко казано необяснима".

 

 

Вадят римски дворец изпод "Шератон"

 

"Стандарт":

 Дворец под Шератон

Римски дворец пред "Шератон" ще стане атракцията на столицата. Древният палат на император Константин Велики ще бъде изваден на бял свят догодина. Това съобщи главният архитект на София Петър Диков. Според него не е изключено руините да бъдат под стъклен похлупак. Така градът ще съперничи на Рим.
Площадът пред Шератон става пешеходна зона, паркингът ще бъде закрит. Сега той е общински и хотелски - само счупени плочки и кашпи, каза Диков.
Останките от двореца на Константин се простират от хотела до църквата "Св. Неделя" и Президентството, уточни за "Стандарт" тописторикът Божидар Димитров. Много е възможно в палата, наричан преди векове градска резиденция, да е спал и хан Крум, каза още министърът без портфейл.

 

 

Имоти

 


"24 часа":


От януари плащаме имот само в банка

 

Всички разплащания по имотни сделки да стават само по банков път от догодина, предвиждат промени в Закона за нотариусите и нотариалната дейност, които правителството ще обсъжда днес.

Според тях от януари продавачът и купувачът ще трябва да посочват пред нотариуса сметката, по която ще извършват плащанията. Тя може да е в избрана от тях банка или в специална сметка на нотариуса. Условията за внасянето на сумите по нея ще се уреждат с писмено споразумение. За да бъдат спокойни гражданите за парите си, е предвидено да не се допуска принудително изпълнение върху средства по специални банкови сметки за задължения на нотариуса.

 

"Стандарт":

 Длъжници се измъкват с брачен договор

 

Ново спасение в брачните договори видяха банкови длъжници. Докато младите съпрузи записват черно на бяло кой ще плаща сметките вкъщи и кой ще събира парите за колежа на децата, по-възрастните намериха и друго приложение на нововъведените у нас документи. Така едно семейство вече успя да надхитри банка, като сключи брачен договор след 20 години съвместен живот. Столичен бизнесмен закъсал финансово и не могъл да погаси кредит. Тогава кредиторите го подгонили и били на път да му вземат голямото жилище в столицата и вила в провинцията. Бизнесменът обаче преценил, че апартаментът, в който отглежда децата си, му е по-ценен. Затова той и съпругата му сключили брачен договор, в който записали, че жилището принадлежи само на жената. Така на практика банката остана ощетена, тъй като нямала с какво да покрие неплащания заем.