История. 

"Сега":

БСП поиска отмяна на новата програма по история за 10-и клас

 

От "БСП за България" настояха да бъдат отменени новоприетите учебни програми по история за 10-ти кла. Доводите са, че има идеологически подход при представянето на събитията и материалът по история е силно компресиран, въпреки уверенията, че в новия закон учебното съдържание ще бъде олекотено. Просветният министър Красимир Вълчев отговори, че учебната програма няма да бъде отменена и че тя съдържа факти, а не оценки.

Според депутата от "БСП за България" Ирена Анастасова, която прочете декларация в Парламента, в програмата по история за 10-ти клас се набива на очи идеологическия подход при представянето на фактите от Освобождението на България до Втората световна война, съпоставени с периода от края на войната до 1989 година, наречен комунистически режим.

 

Армия. 

"Монитор":

Експериментално доброволно обучение в армията още от тази година

 

Доброволното военно обучение може да стартира експериментално още през тази година. Това заяви военният министър Красимир Каракачанов в кулоарите на парламента. Той припомни идеята си, че става дума за обучение в рамките на 6 до 9 месеца, като идеята е младежите да получават след това предимство при започване на работа или при кандидатстване във ВУЗ. Именно в тази връзка той обясни, че то може да започне експериментално само в онези градове, където има военни училища и големи гарнизони, които могат да предоставят професионално подготвени кадри за преподаватели. Такива градове според него са Варна, Бургас, Пловдив, Велико Търново. От следващата година пък може да започне цялостно в страната.

 

Акция. 

"24 Часа":

ГДБОП и ДАНС атакуваха Медицинския университет в София

Антимафиоти от ГДБОП и агенти от ДАНС влязоха в Медицинския университет днес следобед. Акцията се провежда под ръководството на специализираната прокуратура.

Говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова потвърди за операцията, но обясни, че на този етап не може да се каже нищо повече, за да не се попречи на разследването. По непотвърдена информация става дума за разследване срещу организирана престъпна група, която въртяла корупционни схеми с прием на чуждестранни студенти.

 

ЮНЕСКО. 

"Монитор":

Над 2 500 000 лева приход от обектите ни в ЮНЕСКО

 

Над два милиона и половина приходи са донесли за 2017 г. българските обекти в списъка на световното материално културно наследство на ЮНЕСКО. Цифрите, разбира се, са донякъде относителни, тъй като централизирана информация за това няма нито в Министерството на културата, нито в Министерството на туризма. Някои от музеите, отговарящи за съответните паметници, пазят данните като конфиденциални. Другаде обектите от този списък се посещават "в пакет" с други в съседство, но извън листата на организацията към ООН за образование, наука и култура. На трети места пък, като Старинния Несебър и комплекса на Рилския манастир, приходите от културен туризъм се съчетават с тези от други видове туризъм.

Българските обекти, включени в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО, засега са 7 - Казанлъшката тракийска гробница, Боянската църква, Ивановските скални църкви край Русе, Мадарският конник край Шумен, Стария град в Несебър, Рилският манастир и тракийската гробница в с. Свещари, а в списъка с природното наследство на света са 3 - Национален парк Пирин, природен резерват Сребърна и старите вековни букови гори на Карпатите и други региони в Европа (съвместно с други европейски държави).