24 часа

1 млн. лева дължат чужденци за данъци на Чепеларе и Смолян

Чужденци, собственици на имоти в Чепеларе и Смолян, дължат около 1 млн. лв. за данък и такса смет. Двете администрации изпитват огромни трудности да издирят собствениците, а дълговете им растат.

По данни на бюрото за местни данъци и такси в Чепеларе задълженията на чужденци са над 600 хил. лв.

"Тези дългове бяха над половин милион лева, но след като вече търсим съдействие от 4-ма частни съдебни изпълнители, сумата намалява", каза Венера Аръчкова, зам.-кмет на Смолян.

Труд

ЧСИ завели 246 000 дела срещу длъжници

ЧСИ завели 246 000 дела срещу длъжници. Това е рекорден броя през последните 5 години. Събрали са 1,1 млрд. лв. през 2017 г.

Монитор

Безработни крадат чужда самоличност, за да бъдат наети

Безработни кандидатстват за работа с чужда самоличност с цел да увеличат шансовете да бъдат наети. За тази порочна практика алармират експерти по подбор на персонала. Кандидатите намират публикувани в сайтове за работа СV-та, избират човек с подходящ опит за позицията, на която искат да бъдат наети и копират целия професионален опит на "жертвата".

Така бързо се сдобиват с професионален стаж, осигуряващ им интервю с потенциалния работодател. "Имаше случай на един мъж, който кандидатства за позиция на търговски представител. На интервюто беше попаднал на колега, който е бил пряк мениджър на човека, чиято самоличност е била взета", обясни пред "Монитор" Анелия Горгорова, член на Управителния съвет на Българската асоциация за управление на хора.

Стандарт

Погребват разделени Ради и Илияна

Ради Енев и жена му Илияна, която той уби с нож и след това се самоуби в присъствието не невръстното им дете, няма да бъдат погребани един до друг. 32-годишният мъж, който е имал психически проблеми, бе погребан вчера в село Свежен. Там живеят родителите му, след като преотстъпили на сина си апартамента в пловдивския квартал "Кючук Париж". Катафалка пък откарала тялото на убитата Илияна в родния й Кюстендил. В събота две частни агенции са взели тленните останки на Ради и жена му от Съдебна медицина в Пловдив. В неговия смъртен акт е записано "самоубийство", а в този на жена му - "убийство".

Сега

Водещи юристи сринаха от критики работата на парламента

Законотворчеството на 44-тото народно събрание предизвика истинска лавина от унищожителни критики. Само в рамките на няколко дни водещи фигури в правото избухнаха срещу калпавата продукция на парламента, доминиран от ГЕРБ и "Обединени патриоти", но прокарващ и странни закони на ДПС.

Капитал дейли

Прокуратурата разследва седем болници за безстопанственост

Частната кардиологична болница "Медика кор" сключва договор с университетското медицинско заведение в Русе и с многопрофилната болница във Враца да ползва под наем помещенията им и да изгради там кардиологични клиники. Такива отделения до преди осем години не е имало на територията и на двата града. С днешна дата обаче, отделението във Враца е затворено, а това в Русе - изнесено в друг медицински център. Причината - държавата смята, че частната структура източва парите на държавната.