Психоза.

"Монитор":

ДАНС проверява пастори за психозата в Сливен

ДАНС и прокуратурата проверяват откъде е тръгнал слухът, който предизвика психоза и опразни за минути няколко училища в Сливен, Ямбол, Карнобат и Сунгурларе. Истерията била предизвикана от видеоклипове, изпратени до родители на ромски деца, в които се обяснява, че социалните служби ще им ги отнемат и ще ги пратят в интернат.

Участие в разпространението на слуховете имали квартални пастори в ромските махали, съобщи пред бТВ премиерът Бойко Борисов. "Казват - така се говори, държавата ще ни взима децата. Помислете! Какво ще ги прави държавата тези деца? Къде ще ги настанява? Това и сега го има в закона, ако дете е третирано като животно, ако е бито и изнасилвано, да. Как ще се вземе детето на нормално семейство", коментира Борисов и подчерта, че службите работят вече за откриване на подбудителите. Той е категоричен, че стратегия за децата е нужна, защото малчуганите в проблемни семейства се нуждаят от закрила. Министър-председателят се обърна към паникьосаните родители и ги призова да върнат децата си в училищата. Той бе категоричен, че държавата и в момента разполага с механизми да защитава тези, които са в риск, защото е длъжна да го прави.

Промени.

"Дума":

Премахват съкратеното съдебно следствие само при умишлени престъпления

Управляващите в крайна сметка надделяха със своето предложение за ограничаване на съкратеното съдебно следствие при тежки престъпления. Въпреки че миналата седмица на правна комисия на първо четене бяха гласувани текстовете на БСП, "Обединени патриоти" и ВОЛЯ, днес мнозинството успя да прокара промените на ГЕРБ. Дебатите по законопроектите продължиха повече от час.

В предишния вариант, приет на първо четене в комисията, отпадаше възможността за съкратено производство в случаите на убийство и тежка телесна повреда. От ГЕРБ обаче наложиха своя вариант, в който съкратено съдебно следствие не може да има само при умишлено убийство.

От БСП бяха категорични, че няма да подкрепят предложението на ГЕРБ, защото обществото очаква справедливи присъди. Според Смиляна Нитова-Кръстева самопризнанието не е достатъчно за редуциране на присъдата.

От "Обединени патриоти" също не подкрепиха текстовете на ГЕРБ.

Прогноза.

"Сега":

Кристалина Георгиева: Предстои забавяне на световния икономически растеж

Изследванията показват, че влиянието на търговските конфликти се разпростира навсякъде и страните трябва да са готови да отговорят в унисон с вливането на пари, каза Кристалина Георгиева в първата си реч като управляващ директор на Международния валутен фонд.

Тя също така призова за увеличаване на данъците върху въглеродните емисии за справяне с другото предизвикателство пред глобалната икономика: изменението на климата, информират агенциите.

"През 2019 г. очакваме по-бавен растеж в 90% от света. Глобалната икономика сега е в синхронизирано забавяне", каза Георгиева в реч преди есенните срещи на МВФ и Световната банка следващата седмица. "Това широко забавяне означава, че тази година растежът ще падне до най-ниския си темп от началото на десетилетието."

Субсидия.

"24 часа":

Партиите взеха за юли по 11 лв. на глас, след това - по левче

2 399 921 лева са получили партиите от държавата за третото тримесечие на годината. Това е първият транш след промяната на закона, с която субсидията бе орязана от 11 на 1 лев на глас. Право на пари от бюджета имат политическите сили, които на последните парламентарни избори са минали 1%.

Оказва се обаче, че за юли партиите са взели все пак субсидия от 11 лв. Според ГЕРБ орязването на държавните пари трябваше да влезе в сила от 1 юли, но заради първоначалното несъгласие на коалиционните партньори от "Обединени патриоти" поправките в Закона за държавния бюджет се забавиха и бяха окончателно приети на 4 юли. Записано бе, че новите суми влизат в сила от деня на обнародването им в "Държавен вестник". И това обаче се отложи, защото президентът Румен Радев наложи вето на текста, според който партиите могат да бъдат финансирани от юридически лица. То бе отхвърлено на 24 юли и след подписването на указа от президента промените бяха обнародвани на 30 юли. Така те влязоха в сила от 31 юли.

Опасни лекарства.

"Сега":

Лекарства за стомах са спрени превантивно от продажба

Наличните на пазара количества от лекарствата против киселини, съдържащи ранитидин, са блокирани, съобщиха от Изпълнителната агенция по лекарствата. Става дума за "Ранитидин Софарма" и "Ранитидин Акорд". "Блокирането се извършва като превантивна мярка във връзка със стартирания от Европейската агенция по лекарствата преглед на лекарствените продукти, съдържащи ранитидин, поради съмнение за възможна контаминация с нитрозамини (NDMA) в активните вещества, от които са произведени", обясняват от агенцията.

Съмнението за замърсяване с нитрозамини идва от данни на частни лаборатории извън територията на ЕС. Въпреки, че няма препоръка от ЕМА за прекратяване на употребата на медикаменти с ранитидин, повечето притежатели на разрешенията за употреба и в ЕС, и в трети страни, спират продажбите като предпазна мярка.

Полфрийман.

"Монитор":

Полфрийман с паспорт чак след приключване на казуса

Осъденият за убийството на студента Андрей Монов австралиец Джок Полфрийман вече има издаден паспорт от властите в родината си, но те ще му го връчат чак след като приключат всички съдопроизводствени действия у нас.

Това уверение е дал посланикът на Австралия в Гърция Джон Филп по време на срещата си с правосъдния министър Данаил Кирилов. На разговора между двамата са присъствали още консулът на страната, акредитиран за България - Джанин Маклейн, почетният консул на Австралия в България Индиана Трифонова, както и зам.-министрите на правосъдното ведомство - Николай Проданов и Евгени Стоянов.

Срещата идва само ден след като на свое заседание в понеделник тричленен състав на Върховния касационен съд разгледа искането на главния прокурор Сотир Цацаров да бъде върнато за ново произнасяне делото за предсрочното освобождаване на Полфрийман.