24 часа

Държавата взема и имотите на балдъзи на подкупни политици

Държавата да може да конфискува имоти и на роднини на уличени в корупция висши политици и чиновници, включително и тези по сватовство. Това е предвидено в окончателния вариант на проектозакона за борба с корупцията на вицепремиера Меглена Кунева.

Отнемането на имуществото на престъпно забогателите минава към Националното бюро за борба с корупцията, предвиждат финалните текстове, които правителството е внесло в Народното събрание. „Труд”

Киро Принца и Кольо Дългия играли на вързано преди разстрела

Собственикът на хотелски комплекс "Принц Кирил" в Стария Несебър е застрелял главния си готвач. Двамата често играели карти на "вързано". Не е изключено скандалът да е бил и за облог.

Инцидентът станал след запой призори в понеделник. Киро Т., известен в Несебър като Киро Принца играл карти с главния си готвач Кольо, който му бил отдавнашен приятел, а и въртял бизнеса му в ресторанта. Двамата се скарали жестоко по време на играта.

 „Стандарт”

Държавата на динковците

Какво си представяте, като чуете думата "интеграция"? Да, точно така - семинар с много неправителствени организации, обилно източване на средства и кебапче по време на избори. Това са ситуациите, в които понятието "интеграция на ромите" се употребява, за да бъде след това вкарано в чекмеджето и забравено до следващия повод да го развеем. Затова и Ангел Калеев от Овчеполци някак си е пропуснал тази дума. Или по-скоро значението й. Допускам, че е бил искрено изумен от "наглостта" на Митко, който му заявява, че българин и ром са равни. Независимо че това е част от конституцията ни. Независимо че би трябвало да е азбучна истина. Просто у нас битува една друга истина, която звучеше като виц по време на социализма - че някои са по-равни от другите. Митко от Овчеполци вече го знае от собствен опит в сблъсъка си с "по-равен". Само че не знае нещо друго - "равните" сред ромите дават мило и драго събратята им да си останат там, където са. На дъното.

„Монитор”        

Отписват колите без „Гражданска“, но само на хартия

КАТ започва процедура по дерегистрация на колите без платена „Гражданска отговорност“, но поне за месец това ще е само на хартия. Така в Пътна полиция те ще се водят отписани, но при справка на пътя това няма да излиза.

Причината е, че все още не е стартирала автоматизираната система, заради чиято липса от КАТ отлагаха изпълнението на мярката. Тя беше въведена с нормативни промени в края на миналата година, а от Пътна полиция трябваше да започнат да спират неизрядните автомобили от 1 април. Досега КАТ тушираха техническия проблем с липсата на наредба, като си бяха дали срок от година, за да се справят с казуса. Наредбата обаче бе публикувана в петъчния брой на „Държавен вестник.“

„Сега”

Парламентът приема стахановски калпави закони

Депутатите ударно пишат и приемат закони, които са необмислени, без икономическа обосновка и без обществено обсъждане. Затова нормативните актове бързо дават дефекти и трябва да бъдат многократно поправяни. За последните 5 г. в парламента са внесени 1628 законопроекта, като средно годишно са приемани по 132. Т.е. по един на ден, тъй като депутатите работят 130 дни. За сравнение във Великобритания са приети 4401 закона за последните 215 г.

„Дума”

„Академик” на котва без пари за ремонт

Регистрацията на единствения български изследователски кораб "Академик" изтича на 30 април, а ако не се намерят 1 млн. лв. за спешен ремонт, България спира мониторинга на Черно море и ангажиментите си към ЕС в Черноморския регион. Тези пари не са предвидени в бюджета на БАН, чиято собственост е корабът, а Институтът по океанология във варна и без това е на минимум субсидии още от времето на Дянков.

Учените от института, които работят на снабдения с модерна апаратура кораб, обслужват с данни за състоянието на Черно море пет министерства - МОСВ, МРРБ, на транспорта, МОН и МО. Ако корабът бъде "замразен", няма как да се подават данни и България не може да изпълнява ангажиментите си в мониторинга и проектите в черноморското сътрудничество.

 „Капитал дейли”

Има ли наистина дилема пред Борисов за кандидата за президент

По време на националната среща на ГЕРБ в неделя Бойко Борисов заяви, че се намира в сериозна дилема как да постъпи за президентските избори през есента. Като причина за трудната ситуация, в която се намира, премиерът посочи факта, че "за най-голямо достойнство на държавния глава се приема, ако след вота избраният за президент се разграничи от партията, която го е издигнала за поста. "Защо ще се блъскаме да стане някой президент от нас и после да се разграничи? Ние сме го избрали, дали сме пари от субсидията, а той да се разграничава от нас.", каза Борисов.

„Новинар”

Спират 500 000 коли от движение

Служебното отписване на коли без „Гражданска отговорност” започна, а промяната в застрахователния закон ще засегне 500 000 автомобила. Липсата на застраховка вече ще излиза солено на водачите, които ще трябва да се бръкнат с 250 лева глоба.

Около месец ще имат шофьорите за реакция, коментираха за „Новинар” от застрахователни компании.