Разследване. 

"Труд":

Двама са заподозрени за изчезналите документи за тунел "Железница"

Двама са заподозрените за изчезналите документи по обществената поръчка за "Железница" - най-дългият и скъп тунел в България, информира БТВ.

Търгът на стойност 250 млн. лв. се провали заради открадната папка с предложението на един от кандидатите. Полицията все още не е намерила изчезналите документи.

Прокуратурата привлече като обвиняем външния експерт на комисията по обществената поръчка Стефан Гайтанджиев, в чието жилище бяха открити документи на един от кандидатите за строителство на тунела.

Вторият заподозрян засега е само свидетел, твърдят от прокуратурата.

 

Управление. 

"Труд":

Томислав Дончев: Коалицията с Обединените патриоти беше единствената възможност

"Това вероятно е единственото възможно коалиционно взаимодействие в рамките на този парламент. Това не е каприз. Това не е хрумване. Това е единственото възможно взаимодействие". Това обяви пред БТВ Томислав Дончев от ГЕРБ по повод преговорите между неговата партия и Обединените патриоти за съставяне на правителство.

Той призна, че тези преговори са по-трудни от предходните - през 2014 г. "Позициите на партиите са много по-трудно сглобими и тук в много по-голяма степен се наложи да се задейства технологията на компромиса", уточни той.

 

Време. 

"Монитор":

10 км опашка на тунел "Витиня" заради градушка

 

Градушка стана причина да се образува задръстване на автомагистрала "Хемус" пред тунела "Витиня". Ледените късове принудиха много от шофьорите да се подслонят в тунелната тръба. Това стана причина и да се образуват километрични колони, които след дъжда бързо се стопиха. Трафикът привечер беше по-интензивен на всички входове на София.

Две ленти за влизащите в София ще бъдат обособени на път I-1 (Е-79) утре, 17 април, от 10 до 20 часа. Това съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура". Мярката цели да се улесни трафика през Владая и да се повиши пътната безопасност в последния почивен ден за Великден.

От пътната агенция уточняват, че временната организация ще е от км 278+910 до 282+038 и от пътен възел "Даскалово" до кръстовище "Драгичево" от км 285+660 (кръстовището за Рударци) до км 286+847 (бензиностанция "Петрол").

Алтернативният маршрут на първокласния път през Владая е АМ "Люлин". Движението в посока София ще се осъществява в две ленти поради продължаващите строително-ремонтни дейности на банкета между км 9 и км 10 на автомагистрала "Люлин".

 

"Монитор":

Порой и градушки в деня на голямото прибиране след празниците

 

В деня на голямото завръщане се очакват порои и градушки. Ще вали в цялата страна. Всички райони са с предупредителни кодове. Очакванията са да паднат на места до 50 литра на кв.м.

За понеделник е обявен жълт и оранжев код за обилни валежи в цялата страна, предупредиха от НИМХ.

Валежи до 30-35 л/кв.м. ще има в София - град и в областите Софийска, Благоевградска, Пазарджишка, Кюстендилска, Пернишка, Монтанска, Видинска.

Рязко ще захладнее. Минималните температури ще бъдат между 6° и 11°, а максималните между 8° и 13°.

Оранжев код за опасно силни валежи с количества на места до 50 л/кв.м. е обявен за областите Пловдивска, Смолянска, Кърджалийска, Хасковска, Ямболска, Старозагорска, Сливенска, Ловешка, Габровска, Великотърновска, Врачанска Плевенска, Русенска, Търговищка,Шуменска, Разградска, Силистренска, Добричка, Бургаска и Варненска.

 

 

Катастрофа. 

"Труд":

Посланикът ни в Рим: Критично е състоянието на шофьора, катастрофирал в Генуа

 

Остава критично състоянието на шофьора, който пострада най-тежко при катастрофата. Ще му бъде направена животоспасяваща операция. Това съобщи преди малко за ПСН българският посланик в Рим Марин Райков, информира БНТ.

Сериозно пострадал е и другият шофьор на автобуса, но без опасност за живота. Няма тежко ранени сред учениците, трима са леко пострадали, но състоянието им е добро. След преглед са изписани и с друг автобус са продължили пътя си към курорта Йезоло, край Венеция.

Близките още снощи са били информирани за инцидента. Посланикът ни в Рим Марин Райков увери, че консулската служба е в непрекъснат контакт с италианските власти и е на разположение.