24 часа

Двама умряха на плажа, без да се давят

От началото на седмицата морето по южните плажове е много бурно, а вълните достигат 2-3 метра. Противно на очакванията обаче летовници умряха на сушата. 65-годишният столичен архитект Любомир Семерджиев почина час след като бе спасен от удавяне. Това се случи на плажа на ваканционното селище “Оазис”, което сам е проектирал. Точната причина за смъртта ще стане ясна едва след аутопсията. Тридесетина минути след трагедията в “Оазис” на плажа на “Нестинарка” в Царево бе открит втори труп. Установено е, че той е на 67-годишния летовник Янчо М. от Русе. При първоначалния оглед не са открити видими следи от насилие.

 „Труд”

МВР предаде на Турция избягалия у нас човек на Гюлен

Българските власти върнаха на Турция бизнесмена Абдуллах Бююк, който се намираше у нас, съобщиха медии в южната ни съседка.

Бююк е смятан за близък до ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен.

По-късно стана ясно, че той е върнат от МВР, като е заобиколена съдебната власт.

За свое оправдание от МВР съобщиха официално: В изпълнение на нормативно определените си правомощия, директорът на Дирекция „Миграция“ е издал заповед за налагане на административна мярка „принудително отвеждане до границата“ на Абдуллах Бююк, гражданин на Република Турция. Мярката е наложена по силата на чл. 41, т. 2 от Закона за чужденците в Република България – не е напуснал страната до изтичане на разрешения му за престой срок, изпълнена е на 10 август т.г.

Това ли им е реформата в правораздаването, коментираха възмутени магистрати.

 „Стандарт”

По-евтин ток за 200 фирми

о-евтин ток ще има за над 200 български фирми до края на 2020 г. Решението на ЕК дойде вчера навръх 24-ия рожден ден на "Стандарт". Въпросът за компенсиране на индустрията ни за скъпата зелена енергия беше поставен за обсъждане на една от националните дискусии "Да! На българската икономика", организирани от "Стандарт" и КРИБ. След близо година чакане и поетия ангажимент за съдействие от зам.-председателя на ЕК Кристалина Георгиева Брюксел нотифицира Наредбата за намаляване тежестта върху българския бизнес, свързана с разходите за възобновяема енергия. В резултат над 200 фирми ще получат около 94 млн. лв. за тока, който са платили от 1 август 2015 г. досега. С толкова ще паднат и разходите им годишно до края на 2020 г.

 „Монитор”       

Бизнесмени от бившия СССР въртят милиони от Варна

Бизнесмени от Русия и бивши съветски републики въртят бизнес за милиони от Варна, съобщава в. "Монитор". Те масово използват корабния трафик към руски и грузински пристанища, за да въртят търговия. По данни на дирекция "Миграция" към МВР от 80 000 постоянно пребиваващи у нас чужденци лъвската част се пада на руснаци - 22 000, или 30 на сто. На второ място са турците - 7700, а на трето македонци - 6300. Пенсионери от Италия пък избират Бургас, заради по-евтиния начин на живот. Сирийци, избягали от войната, се специализират в продажби на дрехи в Пловдив.

„Сега”

Всяка община вече може да сключи договори с бежанци

След години бездействие управляващите успяха най-накрая да изработят механизъм за интеграцията на чужденците, получили статут в България. Основна роля за това ще имат общините, които ще получават евросубсидии за всеки приет бежанец, но ще имат ангажимента да му намерят жилище, работа и да му осигурят обучение и здравни грижи. Все още не е известно колко пари ще получават кметствата, за да покрият разходите на бежанците и да остане печалба за тях.

„Дума”

БСП и АБВ се разбраха за Румен Радев

БСП и АБВ се обединиха вчера около общата кандидатура за президент в лицето на ген. Румен Радев. Предстоят обсъждания и преговори с коалиционни партньори и гласуване на всички номинации от Националния съвет на БСП.

Георги Първанов обяви, че от АБВ са снели от обсъждане неговото име за президент и на Ивайло Калфин за вицепрезидент. Първанов увери, че АБВ няма да представя партийна кандидатура за вицепрезидент.

След театрален монолог на Бойко Борисов, че чувал упреци за нарочно бавене, вчера Министерският съвет освободи ген. Румен Радев като командир на ВВС и от военна служба, а следобед и президентът подписа указ. Очаква се той да бъде публикуван в "Държавен вестник".

„Капитал дейли”

Компаниите наемат повече служители

Заетостта продължава да расте, като бавно се увеличава и заплащането. Добрата новина, видима от данните на статистиката за полугодието, е, че новите работни места са в индустрията, високите технологии, като ръст логично има и в сезонните отрасли като туризъм и земеделие. А лошата - че заплащането расте не заради пазарни механизми, а заради вдигнати от държавата минимални осигуровки. Броят наети сега 2.36 млн. души е рекордно висок за последните шест години. За да бъде достигнат пикът от 2008 г., компаниите трябва да открият още 140 хил. работни места.

Увеличаването на работещите е индикатор за добра година за фирмите и икономиката като цяло. От оживлението на пазара на труда може да последват и по-високо потребление, и по-ниски социални разходи за бюджета. Но преградата пред продължаването на тренда за повече заетост е дефицитът на специалисти.