24 часа

Иван Гешев: Лозан Панов има фиксация върху длъжността главен прокурор

През годините мислех, че той има фиксация върху Сотир Цацаров, а сега мисля, че има фиксация върху длъжността главен прокурор.

Така номинираният за главен прокурор Иван Гешев отговори в четвъртък на шефа на Върховния касационен съд (ВКС). По-рано през деня Лозан Панов изпрати писмо до Сотир Цацаров, с което настоя за повече информация за внесените от Гешев обвинителни актове, както и за крайния резултат по тях.

Според него липсвали сведения за качествения аспект на извършената от Гешев работа.

"Съдържанието на актовете на кандидата за главен прокурор е източник и на информация за прецизността на използвания от него правен език, общата езикова култура и умение за ясно изразяване", смята Панов.

Труд

Газови бутилки гърмят заради промени в закон

Бутилки с газ за бита може да гърмят заради предстоящи промени в Закона за горивата, които се очаква следващата сряда да бъдат внесени от министъра на икономиката Емил Караниколов в Министерски съвет. Това стана ясно на семинар на Българска петролна и газова асоциация (БПГА).

"Предложените промени предвиждат да се върне възможността бутилки с газ за бита да бъдат пълнени по кварталните газстанции, каза изп.-директор на БПГА Андрей Делчев. Всъщност една от най-честите причини да гърмят бутилки е, ако се препълнят. В заводите за пълнене на бутилки се спазва правилото 15-20% от съда да остават празни. Освен това на всеки десет години бутилката трябва да мине през проверка дали е годна. В кварталните газстанции бутилките може да бъдат препълнени и никой не следи дали са изправни.

Монитор

Без съкращения на служители на летище София

Бъдещият концесионер на летище София консорциум "Софт кънект" не предвижда да съкращава служители. Част от сега работещите на аеропорта над 2300 души ще бъдат обучавани в академията на летище Мюнхен. Операторът на аеропортът в немския град, което е първото европейско летище с 5 звезди, ще управлява и най-голямото българско летище, коментира пред "Монитор" говорителят на "Соф кънект" Щефан Верман.

До 2022 г. ключовите инвестиции, които ще бъдат забелязани незабавно от потребителите, са новото конфигуриране на Терминал 1 и Терминал 2, като нови ръкави за качване в самолета и нов паркинг за автомобили. До 2030 г. ще бъде изграден новият Терминал 3. След извеждането от експлоатация на Терминал 1, а на негово място ще има карго терминал. Заради изискванията на нискотарифните превозвачи новият терминал няма да има ръкави, защото им излиза по-скъпо, обясни Верман.

Сега

19 милиона са бюлетините за първия тур на местните избори

За първия тур на кметските избори са необходими 19 млн. бюлетини, които ще излязат около 5 млн. лв., съобщи говорителят на ЦИК Александър Андреев при представянето на образците на бюлетините.

Интегралните бюлетини за избор на кмет на община, кмет на кметство и кмет на район са еднотипни. Върху тях отляво стоят имената на партиите и коалициите, издигнали кандидати, а от дясната - имената на кандидатите. По средата са квадратчетата с номерата на партиите, коалициите и независимите кандидати. Най-отдолу има опция "Не подкрепям никого".

Капитал дейли

Делата на Иван Гешев, за които никой не знае

Изборът на главен прокурор, най-важният фактор за оцеляването на сегашното политическо статукво, предстои след три седмици - на 24 октомври. И всеки ден дава нови доказателства как всичко важно, което се случва в държавата, е подчинено на него. Като се започне от спирането на националното радио за пет часа на 13 септември, след като преди това от ефир бе отстранена журналистката Силвия Великова, мине се през изкуствено предизвикания скандал с условното предсрочно освобождаване на австралиеца Джок Полфрийман, политическата и институционална атака срещу Съюза на съдиите в България и неговия председател Калин Калпакчиев, та се стигне до фарсовия "шпионски скандал" около сдружение "Русофили" и т.н.

Един от ефектите на този изкуствено създаден фонов шум около избора на Гешев очевидно е отклоняването на същностната дискусия за неговите професионални и морални качества - основното конституционно изискване към човека на върха на прокурорската пирамида. Защото обсъждането на тези качества се сведе само до възторжените писма на подкрепа от цели трудови колективи в прокуратурата - всички издържани в патетичен дух, от териториални структури на МВР, от ГДБОП и ДАНС, а накрая - и от академични работници. Според едно от тези становища - на проф. д.ю.н. Маргарита Чинова, актовете на прокурор Гешев "се характеризират с прецизност, задълбоченост, мотивираност и са изготвени на професионално ниво. Освен необходимите правни формулировки и професионален език мотивите на неговите актове не изобилстват от чуждици, лесно са разбираеми, написани са на ясен и достъпен език".

Дума

Каракачанов написал позицията на държавата с условия към Северна Македония

Позицията на България под условие за евентуалната ни подкрепа за македонското членство в ЕС е вече готова. Тя е била изготвена от вицепремиера и лидера на Красимир Каракачанов. Той пък вече я е обсъдил с външния министър Екатерина Захариева. Това съобщил самият Каракачанов пред Дарикнюз. Оказа се, че моите виждания и тези на външното ни министерство, са на 99% еднакви, коментира лидерът на ВМРО.

Вицепремиерът поясни, че се надява идната сряда на заседанието на правителството позицията ни за Северна Македония да бъде гласувана от министрите. Той не пожела да разкрие подробности какво пише в документа. Припомняме, че още в понеделник, на консултативната среща при президента, властта се обедини около решението държавата да изготви национална позиция с конкретни условия към Скопие във връзка с общата ни история. Според позицията, подкрепата ни за еврочленството на Северна Македония няма да е безусловна и няма да бъде за сметка на историческата истина.